7 tipů pro údržbu auta

Pokud chcete, aby vám auto dlouho a dobře sloužilo, tak mu věnujte péči. Kontrolujte jednotlivé komponenty, zavčas vyměňujte olej a tankujte jen kvalitní palivo. Inspirujte se dalšími tipy, ve kterých se dozvíte potřebné podrobnosti.

1) Vždy do auta tankujte jen kvalitní palivo. Palivo je nejdůležitější kapalina, která prodlužuje životnost motoru a tak se rozhodně vyplatí tankovat pouze u ověřených čerpacích stanic. Nezávisí jen na správném druhu paliva, ale také jeho stáří. Nenechte se zlákat podezřele nízkou cenou, popřípadě prodeje paliva přes inzerát.

2) Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách. Ty by měly být nahuštěné tak, aby jízda vašim autem byla bezpečná a plynulá. Přehuštěné pneumatiky mohou způsobit nedostatečnou přilnavost a také se nepříjemně opotřebovává střed pneumatiky. Podhuštěné použité pneumatiky zvyšují spotřebu paliva a sjíždí pneumatiku po bocích.

3) Pokud najedete do výmolu, narazíte na překážku nebo máte opotřebené pneumatiky, tak se vždy obraťte na servis a nechte si zkontrolovat geometrii kol. Ta je potřeba, i pokud zjistíte, že se vaše auto stáčí doprava nebo doleva, aniž byste se o změnu směru přičinili. Stačí na chvilku pustit volant a uvidíte, jak auto reaguje.

4) Geometrie kol je seřízením přední a zadní nápravy, kdy je potřeba dodržet stanovené hodnoty. Vozidlo by tak nikdy nemělo zanášet na jednu stranu, kola by se měla vracet samovolně do základní polohy a také svírat při jízdě rovně správný úhel s vozovkou. Správnou geometrií kol a správným huštěním ušetříte za nové pneumatiky.

5) Co se týče výměny filtrů, ať už olejového nebo vzduchového, tak pamatujte, že se vám i tato investice vyplatí a vrátí. Olejový filtr je zapotřebí měnit při každé výměně oleje, a to podle předpisů výrobce, obvykle v rozmezí 10 až 20 000 kilometrů. Vzduchový filtr vám vydrží delší dobu, avšak málokdy déle než 20 až 25 000 kilometrů. Vzduchový filtr můžete i čistit, a to profouknutím stlačeným vzduchem, v opačném směru než je nasávaný vzduch. V ideálním případě se však obraťte na servis.

6) Do auta je potřeba doplňovat také olej. Ten promazává pohyblivé součásti motoru a zároveň jej čistí a chladí. U výměny oleje vždy pečlivě dbejte na předepsané lhůty výměny oleje, které udává výrobce. Raději vyměňte olej o 500 kilometrů dřív, než aby se motor vašeho auta začal nadměrně namáhat a opotřebovávat. Výběr kvalitního oleje se na plynulé a bezpečné jízdě podílí stejně jako například koupě kvalitních pneumatik.

7) Kvalitní pneumatiky poznáte tak, že nejsou hlučné, auto skvěle sedí na vozovce, pneumatiky se nadměrně nesjíždějí a vaše jízda je příjemná a pohodlná. Starejte se také o disky na pneumatikách, můžete využít širokou škálu autokosmetiky. Disky chraňte proti oxidaci, jinak by na nich pneumatiky neseděly a mohl by z nich ucházet vzduch. Přezouvejte pneumatiky v servisu, kde vám vždy poradí, jak se o vaše auto starat.