Jaké topivo je nejvýhodnější a ulehčí vašemu rozpočtu

Pokud přemýšlíte, jak ulehčí rodinnému rozpočtu, tak si zkuste spočítat, kolik za zimu protopíte. Možná se budete divit, ale platba za energie je jednou z největších položek rozpočtu. Zapomeňte na elektřinu a plyn, vyzkoušejte ekologičtější a také efektivnější způsob topení.

Proč dřevěné brikety a pelety

Dřevěné brikety a smrkové pelety patří mezi oblíbený druh topiva, který vás překvapí nejen přírodním zpracováním dřeva a ekologickou výrobou topiva, ale také jednoduchou manipulací, snadným používáním a dlouho trvající výhřevností. Dřevěné brikety netvoří kouř, nejsou při hoření nepříjemně cítit a spalováním nevznikají škodliviny. Také popel z dřevěných briket i pelet můžete použít jako hnojivo.

Výhody, které vás osloví

Mezi jednu z největších výhod dřevěných pelet není jen nižší cena, která je opravdu znatelná v rodinném rozpočtu, ale také se při jejich spalování uvolňuje jen minimální množství oxidu uhličitého. Dřevěné pelety i brikety se tak řadí mezi biopaliva, která jsou ekologická a zdravotně nezávadná. Nepotřebujete pro ně velké skladovací prostory, a pokud je uložíte do sucha, tak vám vydrží i delší dobu a můžete je tak skladovat klidně i do příští topné sezóny.

Jak na nákup briket

Při nákupu dřevených briket můžete využít akce, kdy se na jaře a v létě brikety dají koupit s výraznou slevou. Zároveň je vhodné koupit větší množství tohoto topiva, protože se vám koupě vyplatí a tato jednorázová investice se vám velmi rychle vrátí. Při srovnání topení s plynem nebo elektřinou zjistíte, že je topení dřevěnými briketami a dřevěnými peletami, až o třetinu levnější.

Další nezanedbatelné výhody

Toto ekologické palivo, které je šetrné k životnímu prostředí, se pyšní také vysokou výhřevností. Vyzkoušejte noční dřevěné brikety a nemusíte vstávat uprostřed noci a přikládat. Naplňte kotel jen do poloviny, protože dřevěné brikety při prohřívání zvětší svůj objem. Ušetříte si práci s řezáním, sekáním a skládáním dřeva a nepotřebujete ani velké skladovací prostory. Dřevěné brikety navíc nešpiní, nepráší se z nich a můžete je využít také k topení na chatě nebo chalupě.

Statistiky a shrnutí

Za dobu topné sezóny spotřebujete v běžném rodinném domě zhruba 5 tun dřevěných briket. Pokud si jen občas přitápíte v krbu nebo kamnech, tak spotřebujete zhruba 2 tuny dřevěných briket. Topení dřevěnými briketami je cenově srovnatelné jako topení uhlím. Kvalitní brikety poznáte podle příjemné vůně dřeva a čistého zpracování, kdy nevidíte ve slisované dřevěné briketě žádné kousky jiného materiálu.