Desatero prodeje nemovitosti

Vlastníte-li dům či byt, který jste zdědili, tak možná právě uvažujete o jeho prodeji. V dnešní době rostoucích cen je každá nemovitost velmi cenným majetkem. Proto si její prodej musíte důkladně promyslet. Jen tak lze z prodeje nemovitosti dosáhnout maximálního zisku.

Jak postupovat, aby se prodej urychlil a především vyplatil? Na prodej nemovitosti je nutné se řádně připravit. Proto je dobré sestavit si desatero celého procesu, jehož realizace může trvat až 6 měsíců.

1. Doklad o vlastnictví

Pokud se chystáte prodat nemovitost, vyžádejte si pro tento účel na katastrálním úřadu tzv. list vlastnictví. Každý kupující bude chtít doklad, že vám nemovitost patří. Tento výpis funguje jako "občanský průkaz" nemovitosti. Další možností, jak prokázat, že jste vlastníkem nemovitosti, je předložit dokumenty prokazující, jak jste nemovitost získali (např. kupní smlouvu).

2. Připravit nemovitost k prodeji

První dojem prodává. Dle prvního dojmu se posuzují nejen lidé, ale také byty. Snažte se kupujícímu představit svou nemovitost čistou a uklizenou. Svůj dům či byt si pak nafoťte a představte světu. Rozešlete fotky po internetu a na největší realitní portály. S inzerováním vám může významně pomoci realitní kancelář.

3. Odhad tržní ceny

Odhadnout správnou cenu, za kterou budete dům nabízet, je tím nejdůležitějším a současně nejsložitějším, co musíte při prodeji udělat. Pokud si za dům řeknete málo, prodáte jej sice rychle, ale budete si to vyčítat. Pokud stanovíte cenu příliš vysoko, můžete pak zase svou nemovitost nabízet kupříkladu rok, ale kupujícího nenajdete. Odhad ceny nemovitosti můžete získat z inzerce obdobných nemovitostí na internetu nebo v novinách. Nezapomeňte ale, že vždy panuje rozdíl mezi požadovanou cenou a skutečně dosaženou cenou.

4. Objednání znaleckého posudku

Při každém prodeji bytu nebo převodu se platí daň z převodu nemovitosti. Tuto daň platí prodávající ve výši tří procent z kupní ceny nebo z hodnoty stanovené ve znaleckém posudku. Vždy z té hodnoty, která je vyšší. Za znalecký posudek zaplatíte odborníkovi částku dle velikosti své nemovitosti (prodáváte-li byt či dům).

5. Inzerování

Svou nemovitost musíte inzerovat. Nejlépe do tisku i na internet. Mnoho zájemců dnes hledá nemovitosti právě prostřednictvím internetu. Poplatky za inzerci na nejnavštěvovanějších inzertních serverech mohou být ale poměrně vysoké. A některé jsou navíc přístupné jen realitním kancelářím. Pokud tedy chcete prezentovat nemovitost co nejširšímu počtu zájemců, obraťte se na realitní kancelář.

6. Reagovat na telefonáty

Po zveřejnění inzerátu vám začnou volat zájemci a budou se ptát na spoustu otázek. A to přes den, během vaší pracovní doby, večer i o víkendu. Na každý telefonát je třeba odpovědět slušně a rychle, protože pokud telefon nezvednete, zájemce již znovu nezavolá. Nebojte se kupujících ptát, co přesně hledají, ušetříte si tak čas při výběru pravých zájemců.

7. S radostí provádět každého zájemce

Po telefonátech následují prohlídky. Prohlídky s potenciálními zájemci a jejich organizace není jednoduchá záležitost. Pokud vás zastupuje realitní kancelář, prohlídky za vás zorganizuje a provede makléř. Pokud prodáváte nemovitost sami, obrňte se pevnými nervy.

8. Pozor na manipulaci při vyjednávání

V okamžiku, kdy najdete vážného zájemce, můžete začít vyjednávat. Každý zájemce bude přirozeně chtít vyjednávat. Bude zkoušet, zda je stanovená cena ta "skutečná a konečná". Anebo zda jste ochotni o něco ještě slevit. Pokud chcete při vyjednávání o ceně získat maximum, dávejte si tedy pozor, jak na nátlak kupujících reagujete, nebo se poraďte s odborníkem.

9. Neprůstřelná kupní smlouva

Dobře připravená smlouva o prodeji nemovitosti vás ochrání před problémy. Existují desítky případů, kdy kupující dosáhl i po několika letech toho, že mu prodávající musel vrátit peníze. A kvalitní písemná smlouva připravená odborníkem tomu pomůže zabránit. Příprava smlouvy zkušeným právníkem bude sice stát několik tisíc korun, tato investice se ale vyplatí.

10. Pohlídat si platbu

Vlastnické právo by nemělo přejít na kupujícího do té doby, než budete mít peníze. To ale zase nepřipustí kupující, proto je nejvhodnějším postupem uložit kupní cenu do úschovy bance, notáři, advokátovi nebo realitní kanceláři. Na subjektu, u kterého peníze uložíte, se musíte navíc s kupujícím dohodnout. Vždy tedy záleží na důvěře a ochraně, kterou chcete získat.

Dodržování těchto zásad vás sice nezbaví naprosto všech rizik, pomohou vám ale prodej urychlit a maximalizovat cenu prodávané nemovitosti.