Vchodové dveře – Jak vybrat správný materiál

Je mnoho vlastností, podle kterých bychom se měli rozhodovat při výběru vchodových dveří. V tomto článku se dozvíte některé z atributů, které je dobré zvážit před nákupem.

Vchodové dveře – Dřevo je klasika

Dřevo je tradičně nejvíce používané. Hodí se do každého domu a zcela nezaměnitelně ovlivní jeho vzhled. Moderní dřevěné dveře účinně brání úniku tepla z interiéru, současně poskytují výbornou ochranu před prachem, hlukem i vlhkostí.

Plast

Častým materiálem, ze kterého mohou být dveře vyrobeny, je plast. Obvykle jsou slepeny z několika materiálů, například mohou mít jádro z extrudovaného polystyrenu a samotný povrch pak tvoří plastové desky o síle 2 mm. Venkovní plastové dveře bývají v provedení s okrasnou výplní nebo rozčleněné pomocí svislých a vodorovných plastových příček. Některé části mohou být zaskleny izolačním dvojsklem, které může být čiré nebo ornamentní, případně izolační plastovou deskou. Existují různé kombinace skla a izolačních desek. Také členění příček je možné libovolně kombinovat.

Hliník

Pro vstupy do rodinných či do panelových domů je vhodný hliník. Hliník je materiál s dlouhou životností a vysokou pevností. Je nejvhodnějším materiálem pro velmi frekventované používání a zároveň uspokojí i vysoké nároky na tepelnou izolaci. Z toho vyplývá, že hliník je vhodný všude tam, kde budou dveře hodně namáhány anebo v oblastech, kde jsou náročné povětrnostní podmínky.

Ocel

Pokud potřebujete opravdu dobře zabezpečit dům či místnost, nejlepší volbou jsou ocelové dveře. Zárubeň i dveřní křídlo jsou obvykle z oceli. Dveřní křídlo vychází z koncepce opláštěného sendvičového rámu pomocí dvou zákrytových plechů o tloušťce 1,25 mm. Vnitřní výplň tvoří minerální vlna. Zámky mohou být jedno nebo více bodové, panty mají nerezovou krytkou a čepy proti vysazení dveřního křídla. Tyto vlastnosti jsou vhodné například pro boční vstupy do prodejen, vchody do rodinných domů či do kanceláří.

Údržba

Některé typy dveří (například dřevěné) potřebují pravidelnou údržbu, kdežto plastové a hliníkové nepotřebují příliš frekventovanou údržbu.

Důležitá je samozřejmě cena. Plastové jsou poměrně levné, zato hliníkové a ocelové mohou být poměrně drahá záležitost. Dřevěné jsou (co se ceny týče) takovou zlatou střední cestou.

Další informace o materiálech můžete najít ZDE.

Dveře pro byty – Zvuková izolace

Důležitým atributem u dveří do bytu je jejich zvuková izolace, která se podle norem pohybuje v rozmezí od 32 dB až po 37 dB. Hodnoty 10 dB dosahuje například šelest listí či lidský šepot. Hodnota odpovídající hraničním hodnotám platným pro zvukový útlum je 30 dB. Této hodnoty dosahují například tišeji hrající housle. Samostatnou skupinou jsou protihlukové dveře. Jsou vhodné všude tam, kde jsou větší nároky na soukromí a klid (například vstup do bytu, ložnice, dětského pokoje nebo pracovny). Základ kvalitních zvukové izolace tvoří dva komponenty: celoobvodové těsnění dveřního křídla a jejich konstrukce, kde klíčovou roli hraje kvalita výplně (několik nesourodě vibrujících částí, které působí proti sobě a tlumí zvukovou vlnu.

Rozměry

Výška a váha jsou rovněž důležité atributy. V panelových domech je stále nejčastější výška dveří 197 cm. Nicméně postupně začínají být oblíbené vyšší, například s výškou 210 cm, které jsou standardem podle německé normy. Některé novější typy mohou však být i větších rozměrů.

Dalším důležitým atributem je váha. Čím vyšší váha, tím větší je zatížení rámu a stěn, což může být nebezpečné a zároveň může případnému útočníkovi umožnit dostat se do bytu jednoduše tím, že dveře vyrazí a utrhne, pokud je zatížení příliš velké.

ZDE můžete najít další informace týkající se této problematiky.