Přivítejte jaro cyklistikou

Jaro je ideální dobou, kdy začít s novým sportem. Vyzkoušejte cyklistiku a uvidíte, že první jarní projížďka na kole vám vlije novou energii do žil. Nezapomeňte své kolo seřídit a dát po zimě opět do skvělého stavu. Nebo si pořiďte nové jízdní kolo, investice do něj se vám rozhodně vyplatí.

Kontrola pneumatik

Ať už máte silniční nebo horské elektrokolo, před vyjížďkou vždy zkontrolujte pneumatiky. Nejčastějším problémem bývají podhuštěné pneumatiky, které potřebují dofouknout. Použijte k tomu pumpičku s redukcí nebo využijte kompresoru, který by měl být u každé čerpací stanice. Podhuštěné pneumatiky jsou nebezpečné a můžou se nečekaně prorazit.

Kontrola brzd

Mezi další nutné kroky při kontrole jízdního kola, patří kontrola brzd. Zkontrolujte brzdy na řídítkách a také brzdy, které můžete ovládat zpětným šlápnutím. Při pomalé jízdě vyzkoušejte přední, a poté zvlášť i zadní brzdu. Hlavně u silničních kol, které jezdí velmi rychle, je tato kontrola více než nutná.

Odstranění nečistot

Pokud připravujete kolo po zimě na jarní vyjížďky, tak jej vždy zbavte nečistot. Kolo můžete utřít suchým hadrem, umýt vodou nebo použít kartáček na zaschlé nečistoty. Použít můžete i speciální prostředek, kterým umyjete i řetěz kola a nebojte se použít speciální sprej, který řetěz promaže.

Mazání kola

Mazání jízdního kola je stejně důležité jako jeho očista. Vyberte si takový prostředek, který se bude hodit přímo pro vaše kolo. Nechte si poradit od profesionálů, čím mazat elektrokolo a jak se starat o horské nebo silniční kolo.

Kontrola řetězu

Dalším důležitým krokem je kontrola řetězu. Ten patří mezi nejdůležitější součásti kola, a pokud by byl opotřebený nebo zarezlý, tak vám kolo ani nemusí jet. Starší a opotřebovaný řetěz snižuje také přesnost řazení a zbytečně tak ničí převodovku.

Kontrola šroubů

Velkým pomocníkem pro vás bude sada imbusů ve velikost 4 až 6 mm. Tato sada klíčů vám při opravě moderních jízdních kol vystačí. Po zimě vždy zkontrolujte, jak máte utažené šrouby na kole, zda jsou všechny šrouby v pořádku a zda nejsou opotřebované a rezavé.

Péče o sedlo a pedály

Technický stav jízdního kola by měl být vždy stoprocentní. Jen tak pro vás bude kolo bezpečným dopravním prostředkem. Nezapomeňte zkontrolovat také správnou výšku sedla a dotaženost pedálů. Váš soukromý dopravní prostředek vám tak bude sloužit dlouhou dobu a vy si užijete nejen jarní projížďky.