Konvice Brita - zázrak, nebo podvod?

Žijeme ve zvláštní době. Poptávka po senzačních a šokujících zprávách je tak vysoká, že v některých novinách a časopisech ani jiné zprávy nenajdete. Pitnou vodu čistí městské vodárny i ryzí šarlatáni, jedni na základě poznatků o medicíně a hygieně, druzí podle různých kosmických zjevení. Kam na této škále patří konvice Brita?


Filtrační konvice naštěstí nejsou ani spásou světa, ani esoterickým podvodem. U pitné kohoutkové vody, kterou navzdory zdravotní nezávadnosti někdy může provázet nepříjemná chuť nebo aroma, dosáhne konvice Brita lahodnější chuti. Ale všechno po pořádku.

Jaká je kvalita kohoutkové vody, má cenu kupovat balenou?

Možná se někde dočtete o tom, jak je kohoutková voda nebezpečná, ale to bude nejspíš na stránkách lovců senzací, o kterých jsme mluvili v úvodu. Dodávka pitné vody je pro každou zemi strategicky velice významná. Každá epidemie nemoci je pro ekonomiku země velkou ztrátou, otrava z nedostatečně kvalitní pitné vody by v tom nebyla žádnou výjimkou. Zákony, které nařizují dohled nad její kvalitou a distribucí jsou jedny z nejpřísnějších, co se všech potravin týče.

Pokud si kupujete balenou vodu ze strachu, co by se vám mohlo stát z té kohoutkové, děláte to zbytečně.

Co v nezávadné kohoutkové vodě najdete a co do ní nepatří?

Určitě jste někdy zažili ten šok, když si na návštěvě u známých vyprosíte sklenici vody - nikde totiž nechutná stejně jako u vás doma a vždycky hůř. Za příchuť a někdy také za aroma kohoutkové vody mohou podlimitní příměsi kovů, minerálních látek a také bakterií. Podlimitní v tomto případě znamená, že pro nás pití takto slabě znečištěné vody díky normálnímu fungování našeho organismu nepředstavuje žádné riziko. Proto byly také v minulosti pro pitnou vodu stanoveny hygienické limity, které se sledují.

Konvice Brita je schopná nežádoucí příměsi z vody odstranit, přitom ale část rozpuštěných látek ve vodě ponechá, protože jinak by voda přestala být pitnou.

A teď trocha odbornějšího textu:

Filtr konvic Brita obsahuje aktivní uhlí, jaké znáte třeba z filtru plynových masek. Na této části filtru se zachytí veškeré bakterie, které se ve vodovodním potrubí namnožily po vyčištění ve vodárně. Druhou částí je potom malá dávka iontoměniče, který v laboratořích ve velkých válcích dokáže připravit deionizovanou vodu. V našem případě ale odstraní velkou část karbonátové (uhličitanové) tvrdosti, čili vodního kamene. I ten se podílí na mdlé chuti vody a nepěkných krustách na nádobí.

Voda z filtrační konvice je skvělá i na vaření

V průběhu vaření voda rozpouští z ponořených potravin některé látky a stává se v některých případech polévkou, jindy chutnou šťávou. Schopnost rozpustit chuť a aroma závisí na její čistotě - tentokrát například na zmíněné karbonátové tvrdosti. Voda přečištěná v konvici Brita uvaří lepší čaj, kávu, polévku, cokoliv vás napadne. A neničí nádobí.