Svět finančních výpůjček, kde lidé pomáhají lidem

V životě každého nastane okamžik, kdy jsou pro vyřešení problému zásadní finance. Ne každý má přitom dostatečnou finanční rezervu, se kterou by nečekanou situaci vyřešil obratem. V tomto momentě nastává otázka, zda by nebylo vhodné jít do nějaké půjčky. Jenže na koho se obrátit? Pokud jde o vyšší částky, málokdy se podaří získat je od přátel nebo rodiny. Existují také bankovní úvěry a nebankovní půjčky. Co byste ale pověděli na možnost půjčit si peníze s nízkým úrokem za výhodných podmínek od úplně obyčejných lidí? Takovým případem jsou P2P platformy, které dobývají trh.

Proč právě P2P platformy?

Jak už bylo řečeno, prvním místem, kam chodí lidé žádat o půjčku, jsou banky. V lidech takový sektor vzbuzuje důvěru a pocit bezpečí. Nevýhodou ovšem bývá dlouhá čekací lhůta na schválení a množství nezbytné administrace. Ani bankovní úroky nebývají vždy příliš výhodné. Na druhé straně jsou to nebankovní společnosti, na které se lidé obrací v okamžiku, kdy zjistí, že u banky neuspějí a využívají zdánlivě výhodných nabídek na půjčky, které jsou rychlé a snadno dostupné. Některé společnosti nevyžadují ani dokládání příjmů a nenahlížejí do registru dlužníků. Je tedy logické, že se mnoho lidí nechá tak výhodnými nabídkami zlákat, ale jsou později nemile překvapeni výší úroků a ne příliš příjemnými způsoby vymáhání nezaplacených pohledávek. Zdá se, že si lidé vždy musí zvolit to menší zlo, ale není tomu tak. P2P platformy jsou řešením, které přináší jistoty, poskytuje nízké úroky a peníze získáte už za pár dní po schválení žádosti.

Jak to celé funguje?

Proces žádosti o půjčku na peer-two-peer (P2P) platformách je jednoduchý, přehledný a dostupný jak přes internet, tak i na mnohých pobočkách. Sami si zvolíte cestu, která vás naplní jistotou. Na P2P platformě spolupracují žadatelé s investory, soukromými osobami. Prostředníkem je samotná platforma, která po vyplnění žádosti vloží poptávku žadatele na tržiště, zajistí smlouvu a postará se o převod peněz mezi investory a žadatelem. Touto cestou můžete získat nejen půjčku, ale také refinancování. Lhůta pro výběr peněz od investorů je závislá na úroku, výši požadované částky i na rizikovosti poskytnutí financí. Většinou to však netrvá déle, než pár dní. Úrokovou sazbu přitom vypočítává zprostředkující společnost z výpisu vašeho účtu. Pokud žádný účet nemáte, poslouží stejně dobře i potvrzení příjmů od vašeho zaměstnavatele.

Nepotřebujete půjčit? Staňte se investorem!

Pokud vás tato forma poskytování úvěrů od soukromých osob zaujala, ale nepotřebujete půjčit žádné peníze, můžete se stát investorem, který finance poskytne žadatelům. Z dlouhodobého hlediska je to celkem zajímavý způsob investování peněz, protože rizika jsou minimální a nepotřebujete ani příliš vysoký finanční základ, abyste se mohli zapojit. Jako investoři si sami vyberete, komu peníze poskytnete. K tomu slouží finanční tržiště se všemi podstatnými informacemi. Zjistíte z přehledu, proč žadatel potřebuje půjčit peníze, jak vysokou částku požaduje, jaký úrok mu byl vypočítán a samozřejmě také procentuální rizikovost investice. Jinak je všechno zcela anonymní. Poskytovat půjčky můžete již od 200 korun.

Systém P2P platformy má své výhody a vzájemná spolupráce uspokojí obě strany. Pro absolutní jistotu je určitě dobré pročíst si recenze zákazníků, kteří již svoje zkušenosti s tímto systémem mají. V současné době patří mezi nejvyhlášenější platformy společnost Zonky, která má skutečně profesionální přístup, ale také dostatek investorů i žadatelů, což je základ každé P2P platformy. Zmíněné recenze a další podrobnosti najdete na webových stránkách https://financer.com/cz/spolecnost/zonky/.