Co potřebujete k výměně občanského průkazu?

Občanský průkaz byl vždy prvním dokladem totožnosti, který předznamenával dospělost. Dnes je v mnoha případech moudré zařídit ho svým dětem, i když jim ještě není 15 let. Zvlášť jestli cestujete. Hodí se vám ale i v jiných situacích. Důležité je také nezapomenout ho vyměnit, pokud mu brzy vyprší platnost, nebo se u vás změní některý z údajů. Co všechno vzít s sebou, jak brzo si jít zažádat o nový a kam, většinou v hlavě nenosíme. Přitom je to tak jednoduché.

Co si nezapomenout s sebou?

Jdete-li žádat o úplně nový občanský průkaz, pak je nutné s sebou přinést rodný list. V případě, že máte řidičský průkaz, postačí ten. Výměna občanského průkazu je jednodušší. Jestli se nezměnil žádný z dalších údajů, které by potřebovaly potvrzení, pak stačí současný občanský průkaz. Vešli jste do manželství? Vezměte s sebou potvrzení z matriky. Chcete mít mezi údaji váš akademický titul? Nezapomeňte ho s sebou, jinak vám ho úředník(ce) do průkazu nepřidá.

Kam si jít průkaz vyřídit?

Osobně se dostavíte na úřad konkrétní městské části, kam spadáte podle bydliště. Daná místnost nese název Referát občanských průkazů a evidence obyvatel. Jestli má úřad webové stránky, můžete se objednat online. Většinou tam bývá hodně lidí. Záleží však na období nebo hodině, kdy se tam chystáte. Žádost se dá vyřídit i elektronicky, případně přes datovou schránku. Má to ovšem několik podmínek. Na podrobnosti se ale raději podívejte na konkrétní úřad, protože ne všechny tyto možnosti nabízejí.

Užitečné informace

Rozmyslete si také, které údaje do průkazu chcete. Vyplatí se „stav“. Pokud byste se potom chystali vstoupit do manželství a neměli tento údaj v občance, pak byste to museli prokázat jinak. Ušetříte si papírování. Naopak nepotřebujete výpis z rejstříku trestů. Ten se hodí, jestli jdete žádat o práci. Nový zaměstnavatel ho po vás bude chtít. Potvrzení o dosažení akademického titulu uplatníte nejen u průkazu, ale také v dokázání své odbornosti a získání příslušné platové třídy