Prodejte rychle a chytře svoji nemovitost! Pomůže vám realitní kancelář i důkladná příprava.

K prodeji nemovitostí vedou nejrůznější důvody – může to být nečekané dědictví, problémy finančního rázu či nutnost přestěhování se do menšího či většího bytu. S čím vším však musíte při prodeji počítat?

Vše si pečlivě nachystejte

Ještě než začnete obvolávat realitní kanceláře, proveďte v nemovitosti pečlivý úklid a nezbytné opravy. Zaměřte se i na drobnosti, protože i tu nejmenší chybu může potencionální kupce vyhodnotit jako nepřípustnou. Je velmi vhodné byt či dům, který nabízíte k prodeji vymalovat, opravit nedovírající skříňky, kapající kohoutky či jiné nedokonalosti, který by celkový dojem z nemovitosti mohly narušit. S úklidem a opravami souvisí i naaranžování prostoru. Neobývaný a zanedbaný dům pocity touhy v potenciálních kupcích pravděpodobně nevzbudí. Když však v bytě ponecháte pěkný nábytek, přidáte květiny do vázy a vymyslíte rafinované dekorace, které podtrhnou celkovou atmosféru domu či bytu, máte napůl vyhráno. Také fotografie na inzertních stránkách realitních kanceláří, které se v upraveném prostoru pořídí, budou mít tendenci zaujmout větší procento uchazečů.

Akurátní cena

Vyčíslit odpovídající cenu nemovitosti není tak lehké, jak se na první pohled může zdát. O tom, kolik bude ve finále stát, totiž rozhoduje mnoho faktorů. V úvahu se musí vzít stav celého domu (pokud se jedná o byt), lokalita a prostředí. Pokud stanovíte příliš vysokou cenu, nemovitost se pravděpodobně neprodá či její prodej bude trvat zbytečně dlouho. Naproti tomu příliš nízká částka by mohla působit nedůvěryhodně či podezřele. Nejlepším řešením je nechat si vypracovat odhad ceny nemovitosti. I tak se však vaše představy mohou s výslednou cenou velmi lišit.

Základem úspěšného prodeje je najít vhodnou realitní kancelář, která je spolehlivá a ochotně vám pomůže s prodejem. Při výběru se zaměřte na reference, výši provize a celkové jednání s vámi jako klienty. Uvidíte, že spolupráce s realitní kanceláří vám ušetří mnoho starostí i času.