Jak mít neustálý přehled o počasí v ČR?

Plánujete výlet do přírody, dovolenou v tuzemsku, případně pouze chcete vědět, jaké vás venku čeká počasí, když půjdete do práce? Existuje celá řada možností, jak si předpověď počasí zjistit.

Předpověď v televizi? Ne vždy vám pomůže

V první řadě lze volit tradiční způsoby. O aktuálním počasí pravidelně informují zpravodajské kanály ve svých pořadech. Ne vždy z nich ale získáte detailní přehled o tom, jaké klimatické podmínky panují v místě vašeho bydliště. Nevýhodou televizních zpravodajství bývá to, že dávají předpověď počasí pro celou Českou republiku. Dozvíte se tak například fakt, že se v Čechách během dne mohou vyskytnout přeháňky. Jak ale mají být intenzivní, respektive jakých lokalit se vlastně týkají, už si musíte pouze domyslet, nebo se spoléhat na stručnou mapku, kterou vám na obrazovce ukazují. Ne vždy jsou takovéto údaje dostačující. Chcete-li mít lepší přehled, je na místě se porozhlédnout po lepších zdrojích.

Internet je lepším zdrojem

Z hlediska předpovědi počasí je praktické využívat internet. Na něm se dá najít celá řada portálů, které se na tyto údaje přímo specializují. I zde je ale nutné počítat s tím, že ne všechna data na webech jsou aktuální, leckdy navíc nepoužívají vhodné zdroje, takže jsou pak informace dosti zavádějící. To vám uškodí, plánujete-li například výlet s rodinou a přečtete si mylnou předpověď počasí, která vám řekne, že má být slunečno, přestože je tomu pak ve skutečnosti úplně jinak.

Proto je vždy dobré se obrátit na kvalitní zdroj. Dobrým příkladem budiž internetový portál Slunečno.cz. Jedná se o web, který k získání údajů o předpovědi počasí používá hned několik zdrojů. Navíc disponuje vlastním modelem pro vývoj počasí v České republice, a to s rozlišením 3 a 15 kilometrů. Díky tomu jsou data daleko přesnější a vy máte možnost získat perfektní přehled o tom, jaké budou v následujících hodinách a dnech klimatické podmínky ve vašem okolí či v místě, kam plánuje vyrazit.

Web nyní disponuje předpovědí počasí na více než 10 tisíci místech po celé zemi, což je dosti vyčerpávající pro to, abyste si našli konkrétní obec či lokalitu, pro kterou předpověď požadujete.

Podívejte se na radar a přečtěte si zajímavé informace o počasí

Web ale není jen o stručné předpovědi. Obsahuje například i meteoradar od ČHMÚ, díky němuž si na grafice zjistíte, jak se pohybuje studená či teplá fronta, zda se očekává zvýšená oblačnost, srážky apod. Na portále nechybí ani družicové snímky celé Evropy, takže si snadno zjistíte stav počasí i v ostatních zemích. Na webu jsou dokonce i praktické informace a fotografie nejrůznějších klimatických jevů s vysvětlivkami, což zaujme vášnivé příznivce počasí. Fotografie lze přidávat také z vlastních zdrojů. Vaši iniciativu jistě ocení ostatní uživatelé portálu.

Na internetu se dnes běžně využívají webkamery. Hledat ale online kameru z konkrétních míst může být poměrně časově náročné. Také na toto zmíněný portál Slunečno.cz myslel a shromažďuje seznam webkamer po celém území České republiky. Lehce si najdete online kameru, jež mapuje situaci ve vašem městě či v přírodě, kam se zrovna chystáte.

Služby jsou dostupné i z mobilu

Abyste měli neustálý přehled, nabízí portál i doplňkové služby. V jejich rámci si například zjistíte, v jaké fázi se nyní nachází měsíc. V případě zájmu vám navíc portál každé ráno na vámi uvedenou emailovou adresu zašle aktuální předpověď počasí pro vaše město a kraj.

Je nasnadě, že ne vždy jste u osobního počítače či notebooku. Pokud ale máte chytrý mobilní telefon, získáte přístup k informacím o počasí snadno. Web totiž funguje i v mobilní verzi, stačí si najít stránky m.slunecno.cz. O počasí tak budete mít přehled kdekoliv, kde máte signál a můžete využívat data. To by však dnes pro vás již neměl být problém, neboť chytrým telefonem disponuje většina obyvatel České republiky. Právě i z důvodu snadného získání informací o počasí je dobré do moderních mobilních telefonů investovat.

Na žádnou předpověď počasí se samozřejmě nelze spolehnout stoprocentně. Díky podobným portálům ale budete mít daleko větší šanci, že vás počasí nepříjemně nepřekvapí a připravíte si deštník a vhodné oblečení vždy, když tomu bude zapotřebí. Informace na zmíněném portále jsou vám k dispozici zdarma, nemusíte za ně nic platit. Na webu najdete i zajímavé články z domova a ze světa, které se týkají cestování a počasí. A ještě jedna věc stojí za zmínku. Jsou jí zprávy o výstražných informacích, které může vydávat ČHMÚ v případě, že některému z regionů hrozí třeba silný vítr, bouřky, sněhové přeháňky, záplavy v důsledku silných dešťů apod.