Bydlení ve stylu Provence? Francouzská jednoduchost a krása!

Kdo by odolal kouzlu dechberoucí Provence? Každý, kdo tuto francouzskou oblast navštívil, ihned si oblíbil její atmosféru, vůni i styl bydlení. Vždyť je tak nevšední, a přitom čistý a praktický! Jedná se spojení nostalgie, elegance a sluncem poznamenaných barev.

Možná se vám může zdát tento směr obyčejný až zastaralý, ale opak je pravdou. Tryská z něj vkus, jednoduchost a svěžest. Hlaví roli hrají světlé a teplé odstíny, jako jsou modrošedá, světle zelená, vanilková, smetanová a hlavně bílá. Nábytek i dekorace Provence v sobě mají osobitost a vůni starých časů.

Jak na kuchyni v nostalgickém duchu?

Žádná kuchyně Provence se neobejde bez misek, hrnků a talířků z jakoby otlučené keramiky. Často se vyskytuje smaltované nádobí a dekorace z tepaného železa. Jasným favoritem je bílý porcelán a dřevěné předměty, stylová prkénka i slaměné košíky. Z nábytku lze jmenovat robustní dřevěný stůl s ubrusem a prostíráním. Židle mají vyplétané sedáky a vysoká opěradla, to vše pro vaše pohodlí. Od věci není rohová lavice, příborníky a komody.

Ložnice Provence? A spíte jako na obláčku!

Člověk stráví spánkem mnoho času. Ložnice Provence jsou symbolem relaxace a pohodlí. Klíčovými prvky jsou komfortní postel s matrací a nádherné ložní prádlo v jemných barvách. Postel by měla připomínat voňavou louku. Levandulová políčka jsou s Provence už navždy spojena. Uklidňují duši i tělo. Levandule ložnici krásně provoní a budete mít díky ní sladké sny.

Co nesmí chybět?

Rozhodně je nutné zmínit kamenné zdi a dřevěnou podlahu. Interiér by neměl být přeplácaný množstvím dekorací. Romantické barvičky a vzory hrají první housle. Venkovský nádech, oprýskané věcičky, kovový nábytek, květiny z louky, lampičky s patinou, vana na nožičkách v prostoru i velká okna, kde proudí paprsky slunce, jsou k nezaplacení.