Dámské letní šaty: 6 důvodů, proč je nosit

Nastal čas dámských letních šatů. Tento oblíbený kousek je však stále více a více nahrazován kraťasy a džíny. My dámy netušíme, o co vše se okrádáme. Dnes uvádíme šest důvodů, proč vyměnit kraťasy za šaty.

1. Dámské letní šaty jako nestárnoucí trend

Šaty zkrátka nikdy nevyjdou z módy, ať už se jedná o ty plesové či o ty letní. Faktem prostě je, že overaly, košile, tříčtvrťáky anebo například legíny přichází a odchází, ale šaty zůstávají. Jsou tu v různých obměnách bezmála sto let a zatím to nevypadá, že by se na tom mělo něco změnit, ačkoliv jsou ve vlnách jejich přívrženkyně různě početné.

2. Prodyšnost

Není nic horšího než dny, kdy je vzduch tak hustý, že by se dal pít, a navíc se ještě k tomu prakticky nehýbe. Pro takové dny jsou letní šaty jasnou volbou, neboť jsou velmi lehké a pokud zvolíte správný střih a materiál, jsou i skvěle prodyšné. Správným střihem se myslí cokoliv kromě bodycon (upnutých) šatů. Co se materiálu týče, mezi ty nejideálnější se řadí bavlna. Ta, kromě toho, že je prodyšná, také skvěle absorbuje pot, minimálně tedy mnohem lépe než jiné její syntetické protějšky. Druhým takovým vhodným materiálem je len, který má vlastnosti bavlny plus ještě jeden atribut navíc – na rozdíl od bavlny nehrozí ztráta tvaru. Mezi další materiály, které jsou v západních oblastech stále častější, se řadí například konopí a bambus. Je tomu tak především proto, že mají hypoalergenní vlastnosti.

3. Komfort

Čím méně oblečení na sobě máte, tím více se cítíte pohodlně. To je pravděpodobně tvrzení, se kterým mnohé z vás budou souhlasit. Bohužel (nebo bohudík?) se ale nahota stále ještě nenosí, proto není nic snazšího, než na sebe hodit jen spodní prádlo a šaty jednoduchého střihu. Konec konců – ani boty už dnes nejsou nutností. Ideálně si je ale berte alespoň do města, bosá chůze po betonu totiž není žádný med.

4. Základ šatníku

Šaty jsou zkrátka jádro šatníku stejně jako černé lodičky, modré džíny nebo kostkované vzory.

5. Pánský vkus

Toto by samozřejmě neměla být priorita vašeho oblékání, ale faktem je, že muži se pravděpodobněji ohlédnou za ženou v šatech. Není to pravidlem, obzvláště proto, že oblečení není jediný faktor přitažlivosti. Prim ještě stále hrají nejen vzhled (tělesné křivky, tvář, úsměv), ale také celkový dojem – styl chůze, držení těla a určitá míra sebevědomí a charismatu, kterou žena dává najevo svým chováním.

Krom toho je každý muž jiný, což v praxi znamená, že ne každý muž by dal přednost ženě v šatech. Z veřejných průzkumů však vyplývá, že se jedná o většinu.

6. Dejte najevo svou povahu

Říká se, že povahou nikoho neokouzlíte a technicky vzato je to pravda. První dojem je minimálně z osmdesáti procent utvořen ze vzhledu. Jsou ale určité prostředky, kterými svou povahu dát najevo můžete. Když pominu okolnosti jako držení těla, gestikulaci a jiné neverbální prostředky, je tu ještě oblečení. Váš šatník zkrátka ukazuje, kdo jste. Je to tak, ač se někomu takové povrchní tvrzení nemusí líbit. Jde o různorodost, barvy i střihy, které vypovídají o své nositelce. Letní šaty jsou jeden z prvků, které dávají najevo nejen smysl pro módu, ale i určitou uvolněnost a sebevědomí.

Pomocí správného oblečení můžete efektivně vyjádřit vaši povahu anebo upřednostnit způsob, kterým se chcete prezentovat, aniž byste to musela okatě dávat najevo. Někdy je zkrátka lepší nechat ostatní, aby si o vás utvořili obrázek sami. Na druhou stranu ale není na škodu jim to usnadnit svou vnější prezentací. Ne nadarmo si jiné oblečení vezmete na večírek, do města nebo na pracovní schůzku. Jinými slovy – zvažte situaci a vyberte ty správné šaty, aby za vás udělaly to ostatní.