Kdy je ten správný čas na prodej nemovitosti?

Chystáte se k prodeji nemovitosti, avšak netušíte, zda k tak velkému kroku přistoupit nyní anebo až za pár měsíců? Pročtete-li si nejrůznější rady a návody, jak chytře a rychle prodat nemovitost, dozvíte se, že mezi důležité aspekty, jež proces prodeje velkou měrou ovlivňují, spadá také správné načasování. Víte ale, kdy je ten správný čas k prodeji nemovitosti?

Vliv má nejen trh s hypotečními úvěry

Divili byste se, ale cenu, tudíž i celkový zájem poptávající strany, ovlivňuje krom současné situace na poli hypotečních a bankovních úvěrů také roční období. Poptávka po nemovitostech vypadá zcela odlišně v průběhu jarních měsíců a jinak v průběhu zimního období a uspěchaných vánočních svátků. V zimě je většina lidí zaneprázdněna a zabývá se vánočními svátky a otázka, zda se ne/rozhodnout pro nové bydlení, rozhodně není aktuální. Poptávka po nemovitostech v průběhu zimního období tedy výrazně klesá. Stejně je tomu v průběhu letních měsíců, kdy se řeší spíše dovolené a to, kde se schovat před slunečními paprsky či jak letní počasí co nejlépe využít.

A co jaro?

Na jaře je však situace zcela opačná – právě jaro je tím nejlepším obdobím k prodeji bytu či rodinného domu. Příroda se probouzí, vzduch je plný optimismu, naděje, nových začátků, a tak není divu, že to vše nenápadně působí na naše emoce a pobízí tak k myšlence nových výzev, změn, a tedy i nového – lepšího útočiště. Sluneční paprsky a probouzející se příroda dělají opravdové zázraky. Dny se prodlužují, máme tak krom nového elánu více času řešit jiné věci zahrnující například i změnu bydlení. V případě prodeje na jaře lze interiér navíc díky květinám a slunci velmi efektivně vyzdobit, a vytvořit tak z obyčejné nemovitosti neobyčejně atraktivní příbytek.

Další výhodou zmíněného ročního období je také fakt, že jelikož je proces prodeje velmi zdlouhavý, v případě jarní koupě je možné vše zařídit ještě za pěkného počasí. Duben až červen jsou tedy ideálními měsíci, kdy lze inzerát se svojí nemovitostí zveřejnit.

Homestaging – cesta k rychlejšímu prodeji

Pokud potřebujete nemovitost prodat ihned a nemůžete čekat na vhodné roční období, pomoci vám může tzv. homestaging. Jde o přípravu a stylizaci interiéru k focení, prohlídkám či video prohlídkám. Realitní kanceláře prostřednictvím homestagingu vyzdvihnou přednosti vaší nemovitosti, díky čemuž dosáhnou lepšího prvního dojmu, vyššího zájmu o nemovitost a ve výsledku pak v mnoha případech i vyšší ceny. Homestaging tak celý proces prodeje nejen že urychlí, ale díky nenápadnému tlaku na vyšší cenu bytu ve výsledku i zpříjemní.