Zapomeňte na mýty o klimatizacích!

Ať už je to vlivem globálního oteplování, či nikoliv, léta v České republice v posledních letech připomínají tropy – jenže bez osvěžujícího mořského vánku. Abychom si od nich mohli odpočinout alespoň doma, nabízí se jediné řešení: pořídit si domácí klimatizaci. Možná jste ovšem zaslechli několik věcí, které vás od její koupě odrazují. Pojďme si některá z nejčastějších tvrzení společně vyvrátit…

1. Vysušují vzduch

Kdo vypustil z úst toto tvrzení, mluvil pravděpodobně o ventilátorech. Moderní klimatizace nejenže neubírají domácnosti na optimální vlhkosti, ale dokonce ji dokážou zvýšit a mívají ionizační funkci pro zkvalitnění vzduchu.

2. Vyvolávají nemoci

Pokud jste zaslechli, že klimatizace rozfoukávají viry a bakterie, a napomáhají tak přenášení nemocí, zapomeňte na to. Novější klimatizace jsou naopak vybaveny funkcemi, které vás dokážou choroboplodných zárodků a nemocí zbavit. Podívejte se například na klimatizace Samsung s funkcí Virus Doctor. Nachlazení sice z pobytu v klimatizovaném prostředí vzniknout může, lze mu však snadno předejít: nenechávejte si foukat proud vzduchu přímo na hlavu a dbejte na to, aby byl rozdíl mezi teplotou uvnitř a ve vnějším prostředí maximálně 10 stupňů.

3. Jsou energeticky náročné

Kvalitní domácí klimatizace jsou ve skutečnosti velmi ekonomická a ekologická zařízení. Trvá jim jen krátce, než vychladí místnost na požadovanou teplotu, kterou pak pouze udržují, a to moc energie nespotřebuje. Samy si ji hlídají, aniž byste museli zapínat či vypínat kompresor. Dokonce je výhodné používat je i k vytápění!

4. Jsou neestetické

Zvláště nástěnné klimatizace se dnes vyrábí v elegantních designech, které estetiku místnosti nenarušují. Nezřídka se můžou stát i zajímavým interiérovým prvkem.

Vybíráme klimatizaci

Prvním rozhodnutím, které budete muset před koupí klimatizačního zařízení učinit, je zvolit si, zdali chcete raději kompaktní klimatizační jednotku, nebo klimatizaci splitovou. Do klasického bytu vám kompaktní klimatizace zcela postačí a jistě využijete výhod její mobility. Bydlíte-li v rodinném domě, zvažte pořízení klimatizace splitové, která se skládá z vnitřní a venkovní části – je totiž výrazně výkonnější. Jedná se proto také o správnou variantu klimatizace do kanceláře. Zvážit byste měli několik důležitých kritérií. Jakou má spotřebu a hlučnost? Disponuje všemi požadovanými funkcemi? Některé klimatizace dokážou místnost ochladit, vytopit, zbavit alergenů, virů i plísní a upravit vlhkost. Soustřeďte se na výrobky ověřených značek, abyste nesedli na lep nejlevnější nabídce.