Zajistěte větší efektivitu práce pomocí robotů!

Už několik let se o tom mluví, dříve se kolem toho jen opatrně našlapovalo. Pracovní pozice čeká v průběhu příštích deseti až dvaceti let velká změna. Stále více zaměstnanců na klasických pozicích totiž budou nahrazovat roboti. Spousta lidí se toho děsí a obávají se zániku společnosti, ale tyhle obavy pramení jen z nedostatku informací. Vždyť po zavedení bude nutné všechny stroje opravovat, vyměňovat, montovat a řešit další úkony, což vytvoří mnoho pracovních pozic. A doba, kdy vás bude robot schopen operovat nebo otevřít zámek se zlomeným klíčem, je ještě daleko. Vy byste se však měli mít na pozoru. Hromadné nakupování strojů je za dveřmi a vy můžete mít náskok.

Proč všechno řešit už teď?

Odpověď je z marketingového hlediska prostá. Budete mít před konkurencí náskok. V době, kdy bude řešit instalování robotů a jejich chod, vám už to takhle bude pět let fungovat. Tím pádem budete mít možnost investovat svou energii a čas někam jinam, tudíž patrně konkurentům přeberete nemálo zákazníků. Třeba se díky tomu stanete i největším hráčem na celém trhu. Výhodu však budete mít i hned po dokončení obměny. I když začátky jistě budou provázet drobné problémy, vaše práce se natolik zefektivní, že si opět vybudujete náskok. A navíc je lepší využít k velké investici období ekonomického růstu, kdy se nějaké ty přebytečné peníze najdou. Nikdo neví, co bude za několik let, tak abyste nemuseli nakupovat zrovna v době nějaké krize.

Jaké jsou výhody kolaborativních robotů?

Kolaborativní roboti, zkráceně coboti, se mohou používat pro svařování, lepení, míchání barev nebo přemisťování předmětů. Zkráceně mohou dělat mechanickou práci, zatímco lidé se mohou zabývat tou kreativní, kterou stroje neovládají. Roboti nepotřebují žádné přestávky v pracovní době a ani jim nevadí nepříjemné prostředí. Tady ovšem pozor, opravdu je nelze umístit kamkoliv, třeba při stálých otřesech by se časem poškodili. Například u výrobního pásu zaměstnance hodně bolí záda a monotónnost práce zase způsobuje jejich chyby. Něco takového se u cobotů nestává. Určitě je nutné jejich práci občas zkontrolovat, jestli se nějaký stroj nezbláznil, ale jejich chybovost je mnohem menší. Samozřejmě těžko budete moci vyměnit všechno najednou, tudíž je také důležitá otázka bezpečnosti spolupráce s robotem. Ti však jsou natolik inteligentní, aby nevráželi do překážek, tudíž člověk a stroj mohou klidně pracovat vedle sebe.

Co ještě potřebuji vědět?

Spousta strojů už dnes používá 3D technologie snímání, takže dokážou pracovat i s malými předměty velmi precizně. Proto je dnes poměrně často využívají velké automobilové koncerny. I jako menší podnikatel však nějakého robota užijete. Třeba pokud jste marně hledali pomocníka do dílny na mechanické práce, půjde o ideální řešení. A když si spočítáte, kolik byste ročně dali za mzdu, investice se vám ve výsledku hodně vyplatí.

Kde jsou k sehnání?

Tak už jste přesvědčení, že byste do automatizace výroby investovali, ale teď vyvstává otázka - Kde něco takového koupit? V supermarketu roboty neprodávají. Naštěstí i v Česku začaly působit firmy, u nichž si můžete coboty objednat. Jednou z nich je Universal Robots. Pořízení jejích produktů má několik výhod. Jejich programování totiž není na rozdíl od jiných příliš složité. Zvládne ho dokonce i člověk bez předchozích zkušeností s programy. Všechno je intuitivně a názorně vysvětleno. Ke koupi navíc získáváte i školení pro obsluhu zdarma, takže vás nečekají zbytečné výdaje za drahé odborníky. Spolu s profesionály z firmy roboty nastavíte, přičemž jeden se dá zprovoznit už během půl dne. Zdá se vám takový čas dlouhý? Vězte, že většinou to trvá mnohem déle.