5 nejčastějších důvodů, proč se lidé dostávají do dluhové pasti

V dnešní době je poměrně jednoduché sjednat si půjčku. Zpočátku sice máte na měsíční splátku, nicméně po několika měsících se dostanete do situace, kdy nejste schopni zaplatit ani korunu. Příčinou může být cokoliv – ztráta zaměstnání, rozvod a podobně. V horším případě si vezmete další půjčku na splacení té předchozí, a tím se dostáváte do nekonečného kolotoče, respektive do dluhové pasti.

1. Mateřská dovolená

S přírůstkem do rodiny je nezbytné udělat v rodinném rozpočtu nějaké škrty. I malé miminko si vyžaduje větší finanční náklady – od plínek přes umělé mléko až po oblečení. Ovšem peněžitá pomoc v mateřství je poměrně nízká, a tak člověk spadne z například dvacetitisícového platu na sedmitisícovou částku, což se opravdu projeví. Bohužel, spousta maminek, zejména těch samoživitelek, potom sahá po půjčkách.

2. Neúspěšné podnikání

Jestliže se rozhodnete rozjet vlastní byznys, musíte počítat i s tím, že nevyjde. Zpočátku požaduje podnikání nějakou investici, a tak si člověk vezme půjčku s vizí, že ji splatí, jakmile se obchody rozeběhnou. Jak to tak už v životě bývá, ne vždy jde všechno podle plánů. Doporučujeme, abyste si na začátku požádali o menší obnos peněz, například 50 000 korun. Jednou z možností je například Ferratum – rychlá půjčka. Jakmile si vyděláte nějaké peníze, první si poplaťte, co máte, a potom investujte zbytek do rozvoje podnikání.

3. Zdravotní problémy

Dlouhodobé onemocnění, případně nějaké zranění, způsobí, že nejste schopni vykonávat svou práci, a tím pádem se vám zmenší i měsíční příjem. Nemocenská totiž není tak vysoká jako plat, s čímž je nezbytné počítat. Abyste se nedostali kvůli zdravotním problémům do dluhové pasti, měli byste mít něco málo našetřené pro případ nouze.

4. Rozvod

Ve dvou se to lépe táhne. Jakmile se však objeví rozepře, manželé jdou od sebe, a tím se zhorší placení závazků. Většinou mají partneři hypoteční úvěr, a tak hrozí riziko, že při jeho neplacení přijdou i o střechu nad hlavou.

5. Ztráta zaměstnání

Jedním z nejčastějších důvodů vzniku dluhové pasti je ztráta zaměstnání. Sice dostanete nějaké peníze od úřadu práce, než si najdete další práci, nicméně částka opět není tak vysoká jako plat. Pokud už jste zvyklí na nějaký standard, těžko se od něj odvyká.