Autem na dovolenou – 3 pravidla pro bezpečnou jízdu

Doba dovolených je konečně tady, a tak se všichni těšíme, jak si konečně odpočineme někde u moře. K nejoblíbenějším destinacím Čechům patří bezesporu Chorvatsko. Důvodů, proč míříme zrovna sem, existuje celá řada - kromě čistého moře a pěkných pláží je to také relativní blízkost. Destinace je totiž dobře přístupná autem. Co byste však před cestou ani během ní neměli určitě podcenit?

Připravte se

Dlouhé cestování – obzvlášť jedeme-li s dětmi – bývá pořádně náročné. Do auta s sebou nezapomeňte přibalit léky proti cestovní nevolnosti a nachystat drobné občerstvení. Kromě láhve s vodou nebo neslazeným ovocným čajem přijde k chuti také svačina v podobě nakrájeného ovoce a zeleniny nebo sušenek bez čokolády, které rychle dodají potřebnou energii. Cestujete-li s celou rodinou, pak už před odjezdem vyberte destinaci i ubytování. Hledejte místa, kde jsou malé ratolesti vítanými návštěvníky a nachází se tam dostatek příležitostí k jejich vydovádění. Chybět by tam určitě neměla čistá mělká pláž s pozvolným vstupem do moře, dostatek slunečníků, dětský bazén, brouzdaliště a hřiště. Volte hotely, které nabízí animační programy - vaše ratolesti se při nich skvěle zabaví a vy tak získáte alespoň chvilku času pro sebe.

Dělejte přestávky

Na cestu vyrazte někdy k večeru, aby ji vaši potomci co největší část cesty prospali. Rychleji jim to tak uteče, nebudou mít prostor se nudit a vy nebudete muset tak často odpovídat na otázku: kdy už tam budeme? Nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, postačí i krátká desetiminutová pauza, při níž se děti mohou volně proběhnout na čerstvém vzduchu. S menšími ratolestmi zastavujte klidně každou hodinu. Zpříjemnit cestu jim můžete třeba oblíbenými pohádkami a písničkami na CD nebo DVD či hraním nejrůznějších her.

Zkontrolujte auto

Na prvním místě je pochopitelně bezpečnost, tedy dojet ve zdraví. Nepodceňujte proto pravidelnou údržbu auta. Zkontrolujte stav provozních kapalin – oleje, chladicí i brzdové kapaliny. Opomíjet se určitě nevyplácí kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách – podhuštění zvyšuje spotřebu paliva a hlavně zhoršuje ovládání vozidla, bývá proto příčinou častých nehod. Hloubka dezénu letních pneumatik je stanovena hodnotou 1,6 milimetru, ale může se v různých zemích lišit. Zjistěte si to proto předem, ať se vám dovolená zbytečně neprodraží. Na závěr se ujistěte, že máte nachystané výstražné pomůcky, jako jsou reflexní vesty a trojúhelník, pro případ, že by se něco přece jen porouchalo. A pak už můžete bez obav vyrazit vstříc novým zážitkům a dobrodružstvím!