Stavba domu – čemu věnovat pozornost?

Každý z nás touží po vlastním bydlení a je úplně jedno, jestli sníme o honosném rodinném sídle nebo o malém domku se zahradou. Cesta k novému a vysněnému domovu dovede však být mnohdy pořádně trnitá, vyskytnout se totiž na ní mohou nejrůznější komplikace. Čemu tedy věnovat největší pozornost?

Koupě pozemku

Bez pozemku nemůžete začít stavět. Ujasněte si, kolik do něj hodláte investovat, v jaké lokalitě by se měl nacházet, jak by měl být velký, jestli na něm bude stát prostorově úspornější dům na patro nebo rozlehlejší bungalov. Pohlídejte si, aby byl připraven k okamžité stavbě rodinného domu, tzn., aby na něm byly rozvedeny sítě. Pozor si dejte také na skryté pasti, třeba jestli pozemek neleží v záplavové oblasti nebo chráněné krajinné oblasti či není veden jako zemědělská půda. To by značně zkomplikovalo celý proces.

V hlavní roli finance

Stanovte si rozpočet, do kterého se potřebujete vejít. A rovnou si také ujasněte, jaké parametry by mělo vaše bydlení splňovat, jestli toužíte po klasickém cihlovém domě nebo po moderní dřevostavbě. Obě varianty mají svá pro a proti, je tedy dobré poradit se s odborníkem, co bude to pravé zrovna pro vás. Dejte si pozor, ať nešetříte na nesprávných místech. Investovat se rozhodně vyplatí do kvalifikovaného projektanta, se kterým můžete zkonzultovat vše, s čím si nevíte rady.

Individuální nebo typový projekt?

Nejvíce dnes lákají typové domy z katalogu, a to hlavně díky příznivé ceně a rychlé výstavbě. Nespornou výhodou je rovněž skutečnost, že můžete podobnou stavbu vidět na vlastní oči již hotovou a doslova si ji osahat. Typové domy se však nedají uplatnit všude, nepočítají totiž s omezeními v dané lokalitě. Tam je třeba nechat si „ušít“ stavbu přesně na míru. Individuální projekt bude přesně odpovídat vašim přáním potřebám i preferencím. Na takové vysněné bydlení si ale budete muset chvíli počkat, protože se při něm musí zohlednit všechna specifika zadání. Výsledek ale bude stát za to!