Léto bez klimatizace – jak ho přežít?

Zatímco po zimě netrpělivě vyhlížíme každý sluneční paprsek, abychom se mohli trošku zahřát, s přicházejícím létem naopak hledáme stinné místo, kde se před jeho spalujícím žárem ukryjeme. Ne každý z nás má doma klimatizaci, naštěstí ale existuje dost triků, díky nimž si můžete příjemné klima navzdory tropickým teplotám užít i bez ní.

Zastiňujte

V létě nepodceňujte stínění oken – závěsy, stažené rolety či žaluzie zamezí nejhoršímu. Právě skrze okna totiž proudí do vašeho obydlí horký vzduch. Vsaďte na venkovní žaluzie, které lépe zachycují sluneční paprsky a zabraňují tak proniknutí nepříjemného horka dovnitř domu. Patří mezi nejúčinnější stínící systémy, jsou až desetkrát efektivnější než žaluzie interiérové. Jejich vlastnosti oceníte nejen v parném létě, ale i v mrazivé zimě. Ochrání totiž jak před vedrem, tak i před chladem. Kromě toho mají ještě jednu důležitou funkci – estetickou. Předokenní žaluzie propůjčí vašemu domu krásný moderní vzhled.

Vybírejte

Vsaďte na přírodní a prodyšné materiály. To platí jak v případě pyžama, tak i ložního prádla. Vybírejte materiály, které pohlcují vlhkost – vhodná je bavlna nebo len. Myslete také na přikrývku, ta by měla být lehká s vysokou absorpcí a dobrými termoregulačními vlastnostmi. Mezi nejkvalitnější patří ty plněné dutými vlákny. Pocitově snížit teplotu o pár stupínků pomohou i barvy. Ideální jsou tlumené či neutrální tóny a světlé odstíny, které pohlcují teplo. Uplatnění najdou nejen na nábytku či stěnách, ale i na bytových doplňcích, jako jsou povlaky, závěsy či koberečky.

Větrejte

Větrejte jen v noci, těsně před spaním nebo hodně brzy ráno, kdy teplota přece jen trochu poklesne. V opačném případě si pustíte do bytu teplý vzduch a za chvíli bude uvnitř stejná teplota jako venku. Dobré je také udělat průvan.

Zvlhčujte

Lépe se vám bude dýchat, pokud zvlhčíte vzduch. Inspiraci můžete čerpat od jižanských národů. Pokud u nich panují vedra opravdu extrémní, pak navlhčují prostěradlo nebo ručník a věší ho na okno. Můžete také rozprašovačem stříkat vodu v místnosti. Uvidíte, že vzduch bude mnohem snesitelnější a vašemu klidnému spánku tak už nebude stát nic v cestě!