Jak vybrat správné maso pro grilování?

Grilování je mezi Čechy velmi oblíbené. Často však ke své škodě volíme nesprávné maso. Základem každého kulinářského úspěchu jsou totiž kvalitní suroviny. Obecně pro tento druh přípravy je vhodné tučnější maso, které procesem grilování zkřehne a získá svoji typickou chuť. Další důležitým atributem je vyzrálost. V orientaci vám může pomoci etiketa na baleném mase nebo jeho barva.

Druh masa a příprava

Grilovat lze jakýkoliv druh masa – ať už jsou to ryby, kuřecí, vepřové nebo jehněčí. Nejlahodnější kousky jsou však z hovězího vyzrálého masa. Pokud nemáte možnost sehnat vyzrálejší kousek, může pomoci trochu citronové šťávy, která dojem vyzrálosti navodí. Důležité je také zpracování. Mnoho lidí se uchyluje k marinádám či kořenění několik hodin před samotným grilováním. Zde je opět důležité, jaký druh masa připravujete. Kuřecí kousky, jehněčí nebo vepřové je dobré v marinádě nechat naložené nejlépe jeden celý den, ale i déle. Co se týká kvalitnějšího masa, marinády a kořenící směsi by akorát kazily jeho chuť. Nejlépe tak uděláte, pokud jej „okořeníte“ pouze čerstvými bylinkami. Pozor si dávejte na solení. Grilované maso by se nikdy nemělo solit předem! Je totiž známým faktem, že sůl vysušuje, a tak jestliže nechcete mít místo šťavnatého steaku podrážku, solte zásadně až po tepelné úpravě.

Správný gril

Pro dokonalou chuť masa je také důležité disponovat kvalitním grilem. Pokud disponujete zahrádkou, jistě budete chtít investovat do klasického grilu na uhlí. Pro všechny ostatní je ideální volbou univerzální elektrický gril. Ten můžete použít nejenom doma v kuchyni, ale také na balkoně, terase či kdekoliv jinde, kde je přípojka na elektriku. Jedním z takových pomocníků je i Orava EG-200. Díky tomuto grilu bude příprava masa, zeleniny, ryb a sendvičů rychlá a výsledek dokonalý. Žebrované plotýnky zajistí rovnoměrné opékání ze všech stran, nepřilnavá vrstva zase chutné kousky bez připálení. O odvod přebytečného tuku se starají postranní misky. Gril disponuje regulací teploty a tepelně izolovanou rukojetí. Pokud vás tento gril zaujal, najdete jej na www.orava.cz.

A jak připravujete maso doma vy?