Licenci ČNB získalo 84 poskytovatelů půjček

Trh s nebankovními půjčkami se výrazně zmenšil, licenci získalo jen několik desítek subjektů

Když se řekne nebankovní půjčka, ještě před několika lety to znamenalo, že se budete muset prokousat stovkami a tisíci různých nabídek. Samozřejmě, na internetu jich tolik nebylo, některé byly v inzertním tisku a věřil by jim jen málokdo. Přesto docházelo k podvodnému jednání a řada lidí přišla o peníze nebo si půjčila na velmi nevýhodný úrok. Změna, kterou přinesl nový zákon pojednávající o spotřebitelských úvěrech je značná, poskytovatel úvěrů musí mít licenci od ČNB. Co to znamená?

Licenci totiž nezíská zdaleka každý…

Cesta k úspěšnému získání licence je hodně složitá, některé subjekty působící na trhu na ni mohly rovnou zapomenout. Pro ně tak pouť na tuzemském trhu končí, pro jiné je to naopak možnost, jak ukázat klientům, že je na ně spolehnutí v každé situace. Podmínky České národní banky jsou totiž poměrně přísné a nedosáhne na ně určitě každý z žadatelů. Co konkrétně se v nich uvádí?

  • Důvěryhodnost poskytovatele. Žádný tištěný inzerát, kde není ani jméno a obsahuje jen telefonní číslo a krátké heslo, už určitě neprojde. Poskytovatelé se prostě musí představit.

  • Nejnižší možný počáteční kapitál společnosti. Ten je poměrně vysoko, činí celých dvacet milionů korun. Je to i šance pro větší firmy, jak upevnit svou těžce vybudovanou pozici.

  • Původ finančních toků musí být dobře prokazatelný. Kdo vlastně stojí v pozadí dané firmy? Nejde o peníze, které pocházejí z něčeho nekalého? Je poskytovatel zcela transparentní?

Půjčit se pak dá podobně jednoduše jako v předchozích letech, jen je tu novinka, a sice nutnost doložit potvrzení o příjmu, nejčastěji za poslední tři měsíce. U podnikatelů je podmínkou dodání daňového přiznání za poslední období, tedy uplynulý rok. Právě potvrzení o příjmu je důležitou novinkou, která usnadňuje nebankovním společnostem práci – dává totiž jasně najevo, že měsíční příjem je dostatečný, aby stačil na splácení půjčky, tudíž je možné vše schválit. Není ani potřeba výpis z registru dlužníků, který nemá sám o sobě velkou vypovídací hodnotu a stojí také poskytovatele půjčky několik stovek z jeho vlastní kapsy. Rychlá půjčka je prostě stále dostupná všem!

Kdo nemá licenci, nemůže podnikat

Od prvního června letošního roku je jasné, že kdo nebude mít licenci, nemůže už nabízet další klasické půjčky nebankovního charakteru. Samozřejmě, neúspěšná žádost o licenci ještě nemusí být konec pro podnikání, ale je nutné požádat znovu – a o udělení nebo neudělení povolení se rozhodne během čtyř dalších měsíců. Pro menší firmy to tak nemusí být ekonomicky výhodné, takže řada bývalých poskytovatelů pravděpodobně zcela skončí. Znamená to vlastně zpřehlednění trhu, podle různých odhadů na něm působilo i několik desítek tisíc různých subjektů, což znamenalo v některých ohledech značný chaos.

Zatím přes osm desítek úspěšných

Jak uvádí oficiální data, o licenci si požádalo celkem 108 různých subjektů. Úspěchu se dočkalo hned 84 z nich, zbytek mohl požádat znovu – a číslo hráčů na trhu se tak může ještě do budoucna rozšířit. Samozřejmě ale nelze očekávat, že nějak významně. Licenci ČNB dostane jen ten, kdo splní přísné podmínky a regulace je regulací od toho, aby přinesla do problematiky více světla. Soukromý poskytovatel, který na sebe uvede jen telefon, případně křestní jméno a telefon, už nikdy nebude smět nabízet půjčky – tedy legální formou. Pokud by se pokusil ilegálně, samozřejmě může, ale bude dopaden a zaplatí pak velmi tučnou pokutu nebo si dokonce odsedí nějakou dobu ve vězení. Podnikat mohou jen ti, kdo mají příslušnou licenci, tedy aktuálně 84 různých firem.