Hudba – balzám pro tělo i duši

Hudba patří k našemu životu snad odedávna. Předpokládá se, že je zde od samotného vzniku lidstva, již v pravěku totiž měli naši předkové primitivní hudební nástroje, kterými si zpříjemňovali svoje dny. A přesto, že se od těch dob mnohé změnilo, melodie, rytmus a zpěvy mají v našich životech své nezastupitelné místo i v současnosti.

Uvolněte endorfiny

Právě hudba totiž dokáže podstatným způsobem ovlivnit náš každodenní život a vykouzlit nám lepší náladu. I když jste se tedy nevyspali do růžova, pokouší se o vás bacil či cítíte úzkost, nepropadejte beznaději. Stačí se zaposlouchat. Okamžitě se uvolní endorfiny, které ovlivňují naše pocity a náladu, a vy se budete hned cítit o něco lépe.

Nalaďte správný žánr

Ovšem musíte si pohlídat, abyste si na radiu naladili ten správný žánr, ne všechny totiž oplývají takovou zázračnou mocí. Některé našemu organismu dokonce spíše škodí. Na jednotlivé styly si dokonce posvítili vědci a ti mají jasno.Podle nich ke zlepšení nálady přispívá klasická hudba či latinskoamerické rytmy, povzbudit dovede také pop a rock. Vyhnout byste se naopak měli heavy metalu a technu, které narušují srdeční rytmus a zvyšují agresi. Terapeutické využití nemá ani jazz, který klade příliš velké nároky na koncentraci.

Zharmonizujte se

Hudba, kterou posloucháme, se však podepisuje jak na naší náladě, tak i na fyziologických reakcích našeho těla. Nejen, že posiluje obranyschopnost organismu, ale také ovlivňuje tepovou frekvenci srdce, tep, krevní tlak či dýchání. K nabuzení pomůže rychlejší a progresivnější muzika, hodláte-li relaxovat, pak naopak nechte reproduktory rozeznít skladbami volnějšího tempa. Správná muzika dovede také zmírnit bolest, jako takové anestetikum údajně fungují například filmové soundtracky. Berte však výsledky vědců spíše jako taková doporučení. Každý člověk je totiž originální, a tak na každého může tatáž hudba působit různě. Do sluchátek si proto pusťte písničky, které se vám budou zamlouvat, a nechte tak rozeznít vaši duši i tělo v jedinečné harmonii!