Péče o auto v letní sezoně

Letní sezona nás vybízí využívat automobil více, než v zimním období, jelikož s ním vyrážíme na různé výlety nebo dovolené. V kombinaci s vysokými teplotami se v letních měsících nevyhýbejte údržbě automobilu, aby byly vaše cesty úspěšné a především bezpečné. Na co je nutné myslet, aby vám auto v létě nedalo sbohem?

Asi největším faktorem, který na automobil v létě působí, jsou vysoké teploty okolí, které automaticky oteplují i interiér automobilu. Před létem proto dobře zkontrolujte, zda je v pořádku chladicí soustava automobilu. To provedete kontrolou hladiny chladicí kapaliny, která by měla projít výměnou každé 2 - 3 roky. Chladicí kapalina se kontroluje především proto, aby byla zachována schopnost zabránit korozi. Čidlo chladicí kapaliny i termostat by mělo být stále perfektně funkční, stejně jako větráky motoru.

Nechte si u odborníků také vyčistit klimatizaci, jelikož může po delším nevyužívání zapáchat. Nevyčištěná klimatizace může způsobovat i zdravotní problémy jako jsou alergie nebo rýma, proto se doporučuje i vyměnit filtry.

Kvůli vysokým teplotám by se v létě také měl kontrolovat stav akumulátoru. Při parkování v létě se snažte vždy najít stinné místo po co největší část dne, aby se auto zbytečně nepřehřívalo. Zásada parkování ve stínu platí především pro letní dovolené, kdy často necháváme auto zaparkované na výhni.

Pro lepší zabezpečení v období dovolených pořiďte pro vaše auto bezpečnostní prvky, které odradí možné zloděje. Využít můžete alarmy, zámky řadící párky, imobilizér v autoklíči nebo GPS lokátor vašeho automobilu. Hodit se vám budou určitě i náhradní autoklíče od vozidla pro případ, že byste své klíče od auta na dovolené ztratili. Do auta také přibalte základní servisní nářadí, litr motorového oleje nebo sprej na lepení pneumatik.

Jak vaše vozidlo v letním období udržujete v dobré kondici vy?