Nákup vrtáků: Materiál, do něhož se vrtá, v hlavní roli

Bez kvalitní vrtačky se neobejdete v žádné domácnosti, natožpak v průmyslovém provozu! Samotný nástroj je vám ovšem k ničemu, nemáte-li spolehlivé vrtáky. Jejich nákup není zrovna dvakrát jednoduchý. Když pomineme důraz na kvalitu v podobě tvrdosti materiálu, z něhož je vrták vyroben, a dostatečnou ostrost, měli bychom dbát zejména na to, do čeho vrtáme! Jinými slovy, vrtáky je třeba volit podle toho, zdali hodláme vrtat do dřeva, kovu anebo betonu. Vrtání do ostatních materiálů se odvíjí dle jejich tvrdosti, kterou lze přirovnat ke třem zmiňovaným.

Vrtáky do dřeva

Jestliže hodláte vrtat do dřeva, nepotřebujete vrtáky s extra pevným hrotem. Naopak byste měli být maximálně přesní. Tím pádem se dívejte po modelech, které se vyznačují poměrně ostrou tenkou špičkou. Tu si nejprve zabodnete do daného kusu dřeva a až následně začnete vrtat. Tím pádem se logicky eliminuje možnost, že by vrták již při počátku činnosti nějakým způsobem uhnul na stranu a došlo by ke zbytečným omylům a nepřesnostem. S vrtáky do dřeva lze také pohodlně vrtat i otvory do plastů a jiných měkčích předmětů.

Vrtáky do kovů

Vrtáky do kovů se vyznačují také poměrně ostrou hranou jejich vrcholu. Ta nicméně není nijak ztenčená. Kvalitní vrtáky do různých pevných a tvrdých kovových materiálů musí být především pevné. Optimální jsou variace ze specifické rychlořezné oceli, případně kobaltové modely. Mimo nich existují i specifické vrtáky, které jsou vybaveny důmyslným systémem vnitřního chlazení, což je patrné i na přiložené fotografii. Ve vrtáku jsou přímo integrovány kanálky.

Vrtáky do betonu

I do betonových sloupků, základů anebo jiných věcí je čas od času zapotřebí vyvrtat otvor. Zvolit je zapotřebí speciální vidiové vrtáky mající tvar šipky. Hrot není na pohmat ostrý, nicméně do betonu se dokáže zařezat při vyšších otáčkách bez problémů.