Psychická pohoda je půlka hubnutí!

Úspěšná redukce váhy, která dlouho vydrží, není jen záležitostí jídelníčku kombinovaného s pohybem. Svoji roli zde také hraje totiž hlava a psychika. Jak je to možné? A co se s tím dá dělat? Přečtěte si náš dnešní článek a zjistěte, co možná stojí mezi vámi a vaší vysněnou postavou a co můžete dělat jinak a lépe.

Poruchy příjmu potravy

To, jak má každý člověk nastavený svůj vztah k jídlu, je klíčové v otázce hubnutí. Pro mnoho lidí totiž jídlo není jen jídlo, ale prostředek k utišení stresových situací, krizí a depresí. Takový člověk se pak dostává do zamotaného kruhu. Na jednu stranu se mu nelíbí, co každý den vidí v zrcadle, na druhou potom nedokáže odolat zmrzlině či čokoládě. Následují pocity viny a negativní postoj k sobě samému. Tento koloběh se opakuje stále dokola a je velmi obtížné se z něj vymanit. A i když takový člověk nakonec v sobě najde sílu a zhubne, pokud nepřenastaví svoje smýšlení, je velmi pravděpodobné, že kila přibere znovu.

Začněte v hlavě

Pokud i vy patříte mezi tyto lidi, nemusíte zoufat. Jen se místo fyzické aspekty hubnutí zaměřte i na to, co se odehrává ve vaší hlavě. Poté udělejte všechny kroky pro to, abyste si zabránili jíst, pokud jste v depresi či smutní – nebo tyto potraviny nahraďte ovocem a zeleninou. Pamatujte na to, že sladkosti možná vyloučí do těla dopamin, avšak tento efekt trvá jen krátkou dobu. Proč si nezačít zvedat náladu nějak jinak? Pokud si přesně a důkladně nalinkujete jídelníček, který budete důsledně dodržovat, uvidíte, že zdravá a vyvážená strava bude mít efekt nejenom na vaše kilogramy, ale také na vaši psychickou pohodu. Poté už stačí pouze dodržovat fitness trénink, který si můžete dopřát ve vaší oblíbené posilovně v podobě sálových cvičení jako je pilates, spinning, kruhový trénink či aerobic, nebo si můžete jít zaběhat ven.

Nedovolte jídlu, aby nad vámi vítězilo! Vše máte ve svých rukou jenom vy!