4 triky, jak zvýšit cenu nemovitosti před prodejem

Prodáváte byt a přemýšlíte, jak na něm vydělat co nejvíce? Nemusíte investovat žádné horentní sumy. Existuje pár šikovných „estetických úprav“, díky nimž zvýšíte jeho atraktivitu. Stačí ho trošku přikrášlit, přizdobit, ukázat ho v co nejlepším světle a zájemci se o nemovitost skoro poperou.


Zapomeňte na rekonstrukci

Rekonstrukce se před prodejem bytu opravdu nevyplatí. Vezme vám jen peníze, čas a energii, ale vynaloženou investici s největší pravděpodobností stejně nezískáte zpět. Navíc nikde není řečeno, že byste se trefili do vkusu kupujících, každý má totiž svoje vlastní představy o tom, jak by chtěl bydlet a jak by měl jeho byt vypadat. Touží si ho zařídit podle svého. Zaměřte se proto na daleko efektivnější a přitom méně časově i finančně náročné způsoby.


Vygruntujte

Přestože úklid nepatří zrovna k nejoblíbenějším činnostem, neměli byste ho podcenit. Ba naopak, pusťte se do něj pěkně s vervou a vezměte to opravdu z gruntu. Zlikvidujte všude se povalující haldy oblečení, umyjte špinavá okna, naleštěte zrcadla, opravdu záležet si pak dejte v kuchyni a v koupelně. Na tyto dvě místnosti se kupující zaměřující nejvíce. Vykliďte všechen přebytečný nábytek a doplňky, které celý prostor jen zbytečně zahlcují. Byt k prodeji by měl působit vzdušným a čistým dojmem. Odstraňte také všechny osobní věci, jako jsou rodinné fotografie, plakáty, obrázky – kupující se kvůli nim bude cítit jako na návštěvě a ne jako ve svém potenciálním novém domově.


Vylaďujte k dokonalosti

Jedinou větší akcí, do níž se můžete pustit, a která se vám bohatě vyplatí, je „obyčejné“ vymalování místností. Bílá barva celý prostor krásně prosvětlí, pročistí a opticky zvětší. Vykouzlit příjemnou atmosféru pomohou také drobné dekorace, jako svíčky, přehozy, ubrusy, polštářky, květiny, své udělá také příjemná vůně. Kromě interiéru se postarejte také o exteriér. Jestli patří k vašemu domu předzahrádka či velká zahrada, zařiďte, ať je hezky upravená. I ona se totiž podílí na celkovém dojmu.


Povolejte odborníky

Pokud nevíte, jak na to, přizvěte si na pomoc profesionály. Realitní kanceláře dnes nabízí službu home staging. Díky ní bude váš byt vypadat jako vystřižený z katalogu o bydlení, takže přiláká mnohem širší škálu zájemců. Prodá se tak mnohem rychleji a za vyšší cenu. Tak nezapomeňte – první dojem rozhoduje!