Víte, co vám sluší? Tak to máte barevnou typologii jistě v malíčku

Barevná typologie rozděluje lidi do čtyř základních skupin podle ročních období. Ke každému z těchto typů se hodí jiné barvy, jiná péče o pleť a taky jiný styl oblékání, účesu a celkového zevnějšku. Víte, jaký barevný typ jste vy, a co vám sluší?

Jak zjistit barevný typ

Svůj barevný typ si můžete stanovit sami, podle podrobnějšího popisu jednotlivých čtyř typů nebo si nechat poradit od profesionální vizážistky. Skvěle vám tak poradí v salonu krásy, kde můžete kromě kosmetických služeb využít také kadeřnictví i manikúry a pedikúry.

Zimní typ

Zimní typ poznáte podle světlé až namodralé pleti, patří sem i tzv. Jižanky se snědší pletí. Rty bývají sytě červené až rudé, oči mohou být modré, šedé nebo hnědočerné. Typická barva vlasů zimního typu je hnědá nebo černá.

Tento barevný typ by měl v oblékání kombinovat kontrastní barvy, například bílou a černou. Nejvíce jim sluší červená rtěnka, šperky mohou být nápadné a základem šatníku by měla být také červená, fialová, azurová, zelená a tmavě modrá barva.

Jarní typ

K jarnímu typu se řadí ženy, které mají bledou pleť se zlatým tónem. Často mají tyto ženy i pihy. V kadeřnictví bývají často delší dobu, protože mají husté, většinou plavé a zlatavé vlasy. Rty jsou jemně červené a oči hnědé, zelené nebo tyrkysové.

Jarnímu typu sluší pastelové barvy, líčení by profesionální vizážistka ze salonu krásy měla volit v teplých a světlých odstínech. Rtěnka se hodí medová a základem šatníku mohou být odstíny růžové, červené a světle modré.

Letní typ

Letní typ představují ženy, které mají bledou nebo tmavě olivovou pleť. Dalším znakem jsou narůžovělé rty, modrozelené nebo světle hnědé oči a vlasy většinou blonďaté nebo světle hnědé.

Tento barevný typ potřebuje oživit šatník chladnými barvami, sem patří modrá, fialová a také tmavě zelená. Skvěle bude vypadat i hnědá a bordó. Rtěnka by měla být v jemném růžovém odstínu a šperky ideálně ze stříbra.

Podzimní typ

Podzimní typ můžete poznat podle světlé kůže, která přechází až do broskvové. Často bývá bezchybná, a pokud potřebuje kosmetické ošetření, tak většinou využije hlavně pleťové masky a peeling. Barva vlasů podzimního typu je medová, hnědá s odstíny do červena. Rty jsou sytě červené.

Ženy podzimního typu by měly nosit odstíny hnědé, zelené a nemusí se bát ani oranžové, červené a smetanově bílé. Nejvhodnější šperky jsou ze dřeva a i líčení by mělo být hlavně přirozené. Rtěnka se hodí červenohnědá.