Když hubnout, tak zdravě!

Ach, to neustálé shazování a nabírání kilogramů. Kdyby to bylo jednou pro vždy. Ono ale není. Podaří-li se vám jednou zhubnout, musíte se hodně snažit, aby se vám vaše pracně shozené kilogramy nevrátily. Poradíme vám, jak na to.

Pod pojmem zdravé hubnutí rozumíme hubnutí za pomoci zdravé stravy s dostatečným množstvím bílkovin, správného pitného režimu a adekvátního pohybu. Hubnutí bez hladovění a drastických diet. Jde to pomalu, ale jde to.

BMI kalkulačka

Myslíte si, že trpíte nadváhou nebo naopak podváhou, která bývá stejně škodlivá jako nadváha? Zjistěte si, jak na tom skutečně jste. První informaci vám dá tzv. BMI kalkulačka – zkratka BMI znamená Body Mass Index a jedná se o nejznámější indikátor obezity, nadváhy, podváhy i normální hmotnosti.

Pestryjidelnicek.cz

Do jednoduchého formuláře, který je k dispozici například na stránkách pestryjidelnicek.cz, jednoduše zanesete základní údaje, jako jsou váš rok narození, zda jste muž, či žena, vaši současnou hmotnost a výšku a kliknete na odkaz Chci vypočítat BMI. Obratem se dozvíte, v jaké ze sedmi kategorií od těžké podvýživy po morbidní obezitu se nacházíte.

Zdravý jídelníček

Několika dalšími kroky, jež spočívají ve vyplnění dalších nezbytných údajů, můžete obratem získat jídelníček na míru právě vašim potřebám, ať již se bude jednat o jídelníček na hubnutí či na jakoukoliv změnu váhy směrem nahoru či dolů. Mně například BMI kalkulačka vypočítala normální váhu. A nabídla jídelníček, s jehož pomocí si ji udržím.

Zdravé recepty

Jeho základem jsou samozřejmě zdravé recepty. Předkrmy, přílohy, polévky, hlavní chody, saláty, pečiva, pomazánky, ale i dezerty a sladkosti. Těch se v rámci zdravého stravování nemusíte stranit, jen musí být připraveny za správných ingrediencí.

Kalorické tabulky

Ideálním pomocníkem nejen při hubnutí jsou tzv. kalorické tabulky, s nimiž budete mít přehled o energetické náročnosti potravin, a tedy i o svém energetickém příjmu i výdeji. Ten by totiž v případě hubnutí měl být vždycky větší než příjem. Pokud se tabulek budete držet a začnete se pravidelně hýbat, půjdou kila rychle dolů.