K narození dítěte darujte zlato, ne však ledajaké

Narození potomka je jednou z nejšťastnějších událostí v životě. Je třeba ji řádně oslavit a s celou rodinou nového člena přivítat na světě. Pokud vás nějaké takové vítání v nejbližší době čeká, možná vám vrtá hlavou, jaký dárek novorozeňátku přinést. Chcete být originální? Pak pro vás máme skvělý tip.

Pokud sháníte nějakou drobnost, jistě budou dobrou volbou malé dupačky či nějaká hračka pro miminka. Kmotři nebo rodiče ale často chtějí darovat větší dar, který dítěti zůstane na památku až do dospělosti. Co byste řekli na zlatý dukát?

Zlato se dětem dávalo odnepaměti

Vzpomeňte si, co nesli do Nazareta tři králové. Myrhu, kadidlo a právě zlato. Také Češi kdysi podle tradice dávali svým narozeným dětem do kolébky zlaťák. V chudých rodinách se jeden jediný dědil mezi sourozenci, všem byl do peřinek položen ten stejný. Šlo ale spíše o symboliku. Zlatý dukát jim měl přinést hojnost v životě. Zlato bylo odjakživa symbolem bohatství.

Zlato bude mít hodnotu

Darujete-li k narození peníze, nejspíš je dítěti utratí rodiče. Dobře udělají, protože než by potomek vyrostl, ztratily by hodně ze své hodnoty. Když je ale uložíte do zlata, i v dospělosti si za ně něco pořídí. Zlatý dukát si může šetřit pro případy finanční nouze. Možná jej někdy prodá, třeba jej ale předá svým dětem a bude se šířit dál jako rodinné dědictví.

Pražská mincovna vyrábí přímo pamětní medailonky a dukáty k narození

Podívejte se na https://www.zlate-mince.cz/Darky/Darky_k_narozeni.htm nebo se zajeďte osobně podívat do Obecního domu v Praze. Zlaté dukáty i medailonky s motivy narození jsou překrásné. Najdete na nich dudlík, miminko, peřinku či čápa. Zároveň je možné si nechat zhotovit medaili se jménem, znamením zvěrokruhu či ryzím přáním. Oblíbené jsou také dukáty s rokem narození. Dají se zakoupit i několik let zpětně, kdyby vám třeba přišlo líto, že jej druhý sourozenec nemá.