Chcete vidět Svatováclavskou korunu? Jde to i bez front

Naše země se může pyšnit jen několika málo klenoty, které se považují za symboly státnosti. Jedním z nich je Svatováclavská koruna. Tento středověký korunovační klenot nyní máte možnost spatřit v Praze, a to bez dlouhého čekání ve frontách, jak je tomu zvykem ve chvíli, kdy je zpřístupněný státem.

Korunu najdete v centru Prahy

Jak je to možné? Naprosto věrnou repliku Svatováclavské koruny totiž v současné době vystavuje Obecní dům v Praze, který provozuje Pražská mincovna nedaleko Prašné brány. Prohlídku máte zcela bezplatně, neplatí se zde žádný vstup. Koruna je k dispozici k vidění vždy od pondělí do soboty.

Pokud zrovna nejste odborníky na českou historii a státní symboly, pak vězte, že Svatováclavská koruna je skutečným klenotem. Nechal ji vyrobit sám Karel IV., nejvýznamnější český panovník. Na hlavu mu ji nasadil arcibiskup při korunovaci 2. září roku 1347, čímž se tak stvrdil počátek kralování Karla IV.

Jde o nádherný klenot. Je vyrobený z nejkvalitnějšího zlata. Jedinečnost Svatováclavské koruny tkví v bohatém zdobení safírem, perlami, smaragdy a rubíny. Právě i díky tomu ji musí vidět snad každý Čech, který je hrdý na svoji zemi a národ. Jenže vidět pravý originál lze jen těžko, pouze při slavnostních okamžicích, jež jsou spojené se státními svátky.

Věrná kopie originálu

Pražská mincovna se sídlem v Obecním domě v Praze proto přináší možnost vidět dokonalou kopii Svatováclavské koruny. Je natolik perfektně provedená, že ani při detailním pohledu nepoznáte rozdíl od originálu. Jednotlivé kameny a další doplňky koruny jsou umístěny zcela přesně.

A proč je vystavena právě v Obecním domě? Svatováclavská koruna je totiž nejen symbolem české státnosti, ale také dominantou každé korunové mince ČNB a mincovnictví jako celku. A Pražská mincovna se zabývá, jak už název vyplývá, ražbou a prodejem mincí a drahých kovů. Jde tak o zcela logickou spojitost.