Tři nejznámější kryptoměny současnosti

Kryptoměny – pokud se zajímáte o finance a moderní způsoby investování, nemohl vás tento pojem minout. Co se však za kryptoměnami skrývá? Jsou opravdu měnou budoucnosti a efektivním investičním nástrojem? Pojďme se na nejzákladnější kryptoměny současnosti podívat trochu blíže.

Bitcoin

První a nerozšířenější digitální měna, o které slyšel téměř každý. Byla založena roku 2009 člověkem (či skupinou lidí) pod jménem Satoshi Nakamoto. Největší unikátností této kryptoměny je její plná decentralizace, což znamená, že ji nikdo nemůže žádným způsobem ovlivňovat. Zatímco klasické měny podléhají změnám, inflaci a jsou pod správou bank, bitcoinu nic takového nehrozí. Všechny kryptoměny fungují na principu „peer to peer“. Tato skutečnost se nelíbí převážně bankám, které se s tím snažíneustále bojovat. Celkové množství bitcoinů, které lze vytěžit je omezeno na 21 milionů, poslední bitcoin bude vytěžen roku 2140.

Litecoin

Jedná se o altcoin, což je označení pro všechny kryptoměny založené po bitcoinu. Vytvořen byl v roce 2011 Charlesem Lee. Litecoin je samotnému bitcoinu velmi podobný. Stejně jako první kryptoměna je plně decentralizován. I když není tolik známý jako bitcoin, je považován za druhou nejhodnotnější digitální měnu. Dalším rozdílem a zároveň výhodou litecoinu jsou nižší poplatky za transakce. Celkové množství litecoinů je 84 milionů, což je 4x více než u bitcoinů.

Ethereum

Třetí nejznámější kryptoměnou současnosti je ethereum. Z těchto tří se jedná o nejnovější digitální měnu, vytvořenou v roce 2015 a spadá do tzv. next-generation kryptoměn. Kryptoměny jsou velmi snadné na vytvoření, v současnosti se proto na kryptoburzách obchoduje s nejrůznějšími typy coinů. Všechny však fungují pouze v rámci blockchainu, což je unikátní systém, který umožňuje maximální bezpečnost proti napadnutí či zneužití měny. Jedinečnost blockchainu si začínají uvědomovat i velké banky a jiné společnosti. V budoucnu tak můžeme očekávat, že na tomto systému bude fungovat mnohem více věcí než jen kryptoměny.