Snídaně – základ dne. Na čem si po ránu pochutnat?

Už naše babičky tvrdily, že snídaně je základ každého dne. A beze změny to platí i dnes. Pokud začnete den bez ní, bude vám chybět energie a celý den nebude stát za moc. Nejlepší je se najíst do hodiny po tom, co vstanete z postele. A jakou snídani si dopřát, abyste uspokojili jak vaše tělo, tak i chuťové pohárky?

V hlavní roli bílkoviny

Nejvhodnější jsou snídaně bohaté na kvalitní bílkoviny neboli proteiny. Právě ony představují pro každé tělo základní stavební jednotku, jsou nezbytné pro stavbu a obnovu tkání, pro růst. Jídla bohatá na bílkoviny navíc regulují hladinu glukózy v krvi a zasytí vás tak na delší dobu, aniž by vás přepadaly návaly vlčího hladu. Po probuzení si tedy naservírujte na talíř libovou šunku, vejce či mléčné výrobky, které vám zároveň dodají i potřebný vápník. Ukuchtit si můžete také proteinové palačinky - jejich příprava není nijak náročná, a tak si už za pár minut můžete pochutnávat na zdravé sladké dobrotě.

Tuky? Ano – ty „dobré“

Chybět by neměly ani tuky. Většina lidí se jim vyhýbá, přitom ty zdravé, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, jsou pro náš organismus nezbytné. Regulují veškeré biologické funkce, řídí činnost srdce i imunitní systém a pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi. Najdete je v rostlinných olejích, avokádu, klasickém másle, oříšcích, semínkách, kokosovém oleji či rybách, jako je losos nebo makrela. Dál se ovšem držte od těch skrytých, umělých a ztužených tuků, které jsou obsaženy ve smažených jídlech, brambůrcích či uzeninách. Ty vám totiž rozhodně neprospějí.

Nezbytná vláknina

Na talíři by neměly chybět ani potraviny bohaté na vlákninu. Ta pomáhá nejen ke správnému fungování trávicího systému, ale navíc vám dodá energii na celé dopoledne a nebudete díky ní mít tendenci sahat po sladkých a tučných svačinkách. Ke skvělým zdrojům vlákniny patří třeba celozrnné výrobky, ovoce, zelenina nebo ovesné vločky. Tak, natočte si budík o pár minut dřív, než je nezbytně nutné, a dopřejte si nutričně vyváženou snídani, která nastartuje a zpříjemní váš den!