Co všechno můžete udělat se starými pneumatikami

Pneumatiky používá téměř každý z nás, často však po jejich opotřebování nevíme kam s nimi. Přemýšleli jste někdy, co můžete se starými pneumatikami udělat a jak je recyklovat? Vyzkoušejte některý z těchto nápadů.

Sběrný dvůr

V minulosti se staré pneumatiky nosily často na sběrný dvůr. Ovšem na některých místech nebylo možné je uložit právě sem, protože se jednalo o nebezpečný odpad. Za odvoz pneumatik se tak muselo dokonce platit, dnes má člověk mnohem více možností a pneumatiky můžete na sběrný dvůr umístit.

Servis nebo prodej

Další možností, jak se zbavit starých pneumatik bylo odevzdat je v servisu, kde jste dostali slevu na novou nebo ojetou pneumatiku. V některých případech se dají letní a zimní pneumatiky také prodat, a to hlavně tehdy, pokud je ještě hloubka vzorku dostatečná a pokud si kupujete úplně novou letní a zimní sadu pneumatik a staré pneumatiky by vám zabíraly místo v garáži nebo ve sklepě. Při hledání nových nebo ojetých pneumatik se lidé často na servis obracejí a pneumatika s dostačujícím dezénem tak může ještě posloužit. Nikdy ale nezapomínejte na geometrii kol, která by se měla dělat jednou ročně, obzvlášť tehdy, pokud používáte ojeté pneumatiky a pokud je častěji měníte.

Takhle opravdu ne!

Rozhodně nikdy by se neměly pneumatiky házet do přírody, kde zůstávají docela dlouho dobu. V žádném případě byste se neměli pokoušet pneumatiky pálit. Nejenže je tato metoda, jak se pneumatiky zbavit zdraví škodlivá, ale navíc vám hrozí i velká pokuta. Pálením pneumatik tak porušujete zákon o ochraně ovzduší, ale i odpadový zákon. Pokuta se tak může vyšplhat až do výše 50 tisíc korun, někdy i mnohonásobně víc.

Vyrobte si doma sami

Zajímavým nápadem, jak se pneumatik zbavit nebo je spíše recyklovat je postavení obrubníků na zahradě, na hřišti nebo třeba na motokárové dráze. Z pneumatik můžete postavit také pískoviště nebo prolézačky pro děti. Skvělým nápadem je i houpačka z pneumatiky, kterou můžete umístit na kovovou konstrukci nebo na zahradě na větší strom.

Inspirace domů i na zahradu

A pokud rádi dáváte starým věcem nový život, tak můžete ze starých pneumatik vyrobit například zahradní koš, květináč nebo třeba vymyslet jiné dekorace na zahradu nebo k domu. Nebojte se pneumatiku použít třeba i v interiéru, a to v podobě taburetu, křesla nebo třeba originální stolku. V nápadech na výrobu praktických i okrasných doplňků do interiéru můžete vidět i stínítka na lampu nebo lustr a spoustu dalšího.