Připomeňte si den české státnosti prostřednictvím svatováclavských dukátů

Jen málokterý svátek je pro naši zem tak významný jako 28. září, kdy se slaví Den české státnosti. V rámci něj jde i o vzpomínku na sv. Václava, českého knížete a patrona. Jedinečnost tohoto dne, kdy byl sv. Václav zavražděn svým bratrem v roce 935, si můžete připomenout i díky svatováclavské minci, kterou pořídíte v Pražské mincovně.

Trochu z historie svatováclavských mincí

Pražská mincovna začala razit svatováclavské mince už v roce 2013, kdy Česká republika slavila 20 let od vzniku. Každý dukát, který si i dnes můžete pořídit, navazuje na tradici svatováclavských mincí, jež byly raženy za první republiky. Tehdy šlo do oběhu 1000 mincí a dostávali je lidé s mimořádnými zásluhami o československý stát. Pražská mincovna razí dukáty stejným principem. Oproti běžným investičním zlatým mincím totiž mají číslování přímo na reliéfu, nikoliv na hraně. Číslice je tedy pro každou konkrétní minci jiná a je součástí razidla. Jde tak pokaždé o zcela unikátní dukát, jehož cena postupem času narůstá.

Kvalitní a jedinečné dukáty

Mince, jež jsou k dostání u Pražské mincovny, vyrobili zkušení rytci, a to na základě náročného postupu s využitím tradičních metod. Jejich podobu navrhl zkušený akademický sochař Vladimír Oppl. Při nákupu s nimi získáte i razidlo s číslem, což je další výjimečná záležitost.

Zlaté svatováclavské mince jsou skvělou příležitostí, jak si připomenout výročí české státnosti a knížete sv. Václava. Kromě toho jde ale i vhodný investiční nástroj. Jak známo, zlato nepodléhá inflace. V podobě unikátních mincí jde o dobrou investici do budoucna. Kupříkladu zmiňované mince z první republiky dnes mají téměř astronomickou hodnotu. A je jisté, že v případě zlatých svatováclavských mincí, jež nabízí Pražská mincovna, tomu nebude jinak.