Úsporná opatření - jak ušetřit za elektřinu?

Výdaje za elektřinu jsou rok od roku vyšší. Snížit je přitom lze nejrůznějšími způsoby. Chcete-li ušetřit, musíte nejen změnit svoje chování, ale hlavně musíte mít pod kontrolou vaši spotřebu. Jak toho docílit?

Mějte přehled

Lámete si hlavu nad tím, kolik proudu vezme lednička, televize či počítač? Nebo které spotřebiče vám kradou energii i tehdy, když je nepoužíváte a nachází se v tzv. stand-by režimu? Jak získat přesné informace, které jsou klíčové pro zavedení úsporných opatření? Skvělou službu vám poskytne infrateploměr, vizuání teploměr nebo termokamera - díky ní snadno odhalíte, odkud z vašeho domu uniká nejvíce tepla.

Nakupte úspornější zařízení

V našich domácnostech se vyskytuje řada spotřebičů, které už něco pamatují. Jejich věk bývá často hodně vysoký a mají tak i hodně vysokou spotřebu. Platí totiž, že čím starší model, tím více energie spotřebuje. Za největší „elektrické žrouty“ je považována lednička a mrazák. Pokud tedy zaujímají místo ve vaší domácnosti již deset let, popřemýšlejte, zda nepořídit nové.

Všímejte si energetických štítků

Jakmile se vydáte do obchodu, všímejte si nejen ceny jednotlivých spotřebičů, ale nepřehlížejte ani důležité informace na energetických štítcích. Vybírejte produkty s označením A+ a vyšší, které jsou nejúspornější a nejefektivnější. Pokud se údaje na štítku neobjevují, pak nahlédněte do dokumentace spotřebiče, do manuálu nebo zapátrejte na internetu.

Netopte zbůhdarma

K největším výdajovým položkám domácnosti patři náklady na vytápění. Ty lze přitom eliminovat poměrně snadno, citelně a bez velkých úprav. Už snížení teploty o pouhý jeden stupeň vám ušetří až šest procent nákladů. Aby radiátory správně fungovaly, nestavte před ně nábytek ani je nijak nezakrývejte.

Vybírejte si

Pečlivě porovnejte nabídky jednotlivých dodavatelů elektřiny. Nemusíte přece setrvávat u těch, které sice mají dominantní postavení na trhu, ale zároveň také nejvyšší ceny. Na internetu najdete šikovné kalkulačky, pomocí nichž si můžete vypočítat, jestli váš tarif patří k těm levnějším či nikoli. A pak už záleží jen na vás, jak s informacemi naložíte. Vždycky máte možnost volby!