Nejsou zbraně jako zbraně

Pod označením člověka jako držitele zbraně si nutně nemusíte představovat profesionálního vojáka či sériového vraha. Existují totiž různé typy zbraní, přičemž u některých z nich nepotřebujete mít ani povolení k jejímu držení nebo registraci.

Kategorie zbraní

Ministerstvo vnitra ČR rozdělilo zbraně do kategorií a právě ono zařazení je rozhodující pro odpověď na otázku, zda danou zbraň vůbec můžete vlastnit, jestli potřebujete zvláštní povolení, nebo nikoliv. Kategorie A jsou zbraně, střelivo i doplňky zakázané. Tady je to jasné. Kategorii B tvoří zbraně podléhající povolení. Pod „C“ patří pak zbraně, jež musíte ohlásit. Kategorie D představuje ostatní zbraně.

Zbraně bez zbrojního průkazu

Prodej zbraní kategorie D znamená obchod se zbraněmi, které slouží primárně pro zábavu či rekreační používání, případně i pro sběratele dobových předmětů. Patří sem historické zbraně, flobertky, plynové zbraně, vzduchovky, mechanické zbraně typu luk a kuše, „chladné“ zbraně jako jsou nože, meče a podobně. Je jasné, že ačkoliv není potřeba tyto zbraně registrovat a vlastnit oprávnění k jejich používání, rozhodně si s nimi nelze „hrát“ kdekoliv. Manipulace je povolená jen na místech k tomu určených a označených.

Vzduchovka na lov

K lovení drobné zvěře stačí vzduchovka spadající do kategorie D, tudíž bez nutnosti vlastnictví zbrojního průkazu. Při výstřelu využívá stlačený vzduch. Je vyráběna jak v podobě pušky, tak i jako pistole. Střelivo tvoří obvykle diabolka, což je olověný projektil, ale i kulový brok. Sháníte-li tedy lovecké potřeby, pak vám bude vzduchovka plně vyhovovat.

Příslušenství ke zbraním kategorie D

Ke zdokonalení schopností střelby vzduchovkou se hodí pořídit si i další věci s ní spojené. Prodej zbraní Praha představuje širokou nabídku příslušenství ke zbraním. Pohyblivý terč, střelecká sluchátka či zátky do uší, speciální brýle, samozřejmě i příslušenství k čištění a jejímu uložení.