Chcete získat zbrojní průkaz? První si o něm něco přečtěte

V některých zemích je naprosto jednoduché získat zbrojní průkaz, ovšem Česká republika k nim nepatří. V tuzemsku jsou podmínky poměrně přísné. V následujících řádcích vám prozradíme, co všechno byste měli splnit, abyste mohli vlastnit a používat střelnou zbraň.

Skupiny zbrojního průkazu

Samozřejmě nestačí přijít do obchodu, který nabízí prodej zbraní, nedostanete žádnou, dokud nepředložíte zbrojní průkaz. Ten se rozděluje na několik skupin rozdělených podle písmen A až E.

O vydávání zbrojního průkazu se stará Policie ČR, přičemž platnost dokumentu je deset let. Jestliže si tedy chcete zažádat o zbrojní průkaz, musíte splnit následující podmínky:

Musíte mít trvalý pobyt na území České republiky.

Musíte být starší 21 let, pokud chcete zbrojní průkaz skupin A, D a E.

Musíte mít alespoň 18 let, jestli chcete průkaz skupin B a C.

Zbrojní průkaz a jeho skupiny

A - zbraně ke sběratelský účelům

B - zbraně ke sportovním účelům

C - zbraně k loveckým potřebám

D - zbraně pro výkon zaměstnání a povolání

E - zbraně k ochraně zdraví, života a majetku

Další informace o zbrojním průkazu

Zbrojní průkaz nedostanete jen tak. Samozřejmě existují zbraně, pro jejichž  používání zmíněnou listinu nepotřebujete. Jedná se například o plynové pistole a vzduchovky. Bez zbrojního průkazu koupíte i diabolky, což jsou náboje potřebné do vzduchovky. Pokud však chcete jinou střelnou zbraň pro sebeobranu, zbrojní průkaz je vskutku žádoucí. Stačí, abyste byli způsobilí právním úkonům. Dále musíte podstoupit zdravotní prohlídku u svého obvodního lékaře, který vydává osvědčení o zdravotní způsobilosti. Ještě musíte prokázat svou bezúhonnost, a to tak že si požádáte o výpis z rejstříku trestů.

Na závěr složíte zkoušky, jež se skládají z praktické a teoretické části.