Brousek na nůž? Jedině ocílka Dick
Zajímá vás, jak brousí své nože profesionální kuchaři? Jedině na
tradičních něměckých ocílkách Dick. Rozhodně byste je měli následovat.
Víte, co se říká? Že jedině správně nabroušený nůž vám bude sloužit na
věky.
Ocílky Dick, tradiční německé brousky na nože, jimž kuchaři neřeknou jinak než dikovky, vám nože naostří i jemně naleští. Záleží na tahu, jejž zvolíte.
Kulatá, či oválná?
Ocilky Dick, nebo chcete-li ostřiče Dick,
můžete mít buď kulaté, nebo oválné. Nedá se jednoznačně říci, který z
nich je lepší. Zatímco jeden kuchař nedá dopustit na kulatý, druhý
upřednostňuje oválný. Přívrženci kulatého tvaru bývají starší kuchařští
bardi, již na něm ostří celý život. Mladší kuchaři ale prý přicházejí na
chuť spíše tvaru oválnému, který celý proces ostření zrychluje. Ostří
nože se zkrátka povrchu brousku dotýká větší plochou.
Jakou délku a tvar zvolit?
Pamatujte
si jedno hlavní pravidlo, a to, že ocílka by měla být delší než váš
nejdelší nůž. V opačném případě si nejenže přiděláte práci navíc, ale
také budete při broušení riskovat své zdraví.
Jakou hrubost zvolit?
Tzv.
hrubost tahu v podstatě odpovídá množství kovu, jež se při ostření
ubírá z ostří. Pro ostření v domácích podmínkách si zcela jistě
vystačíte s tahem standardním. Jednou za čas obtáhněte svůj nůž ocílkou a
bude vám řezat jedna báseň.
Ocílka safírová, či s jemným tahem?
Ostříte-li
opravdu často, sáhněte spíše po modelu s jemným tahem. A pokud vám jde
především o čistotu řezu, připlaťte si za ocílku safírovou, jejíž povrch
ze safírového prachu nůž i vyleští. Řez takto nabroušeným nožem pak je
maximálně čistý a hladký.
Kombi ocílky
Můžete ovšem
zvolit i model, jenž zvládne všechno, tedy nahrubo naostří i vyleští.
Pak sáhněte po čtyřhrané kombi ocílce dva v jednom. Jednou stranou
nabrousíte a druhou vyleštíte. Dokonalé.
Vysokoúběrové ocílky
Zabrousíme-li
mezi skutečné profesionály, tak například řezníci většinou své nože
brousí na plochých ocílkách vysokoúběrových s několika podélnými rýhami.
Tyto ocílky ovšem již vyžadují určitou zkušenost.
Jak ocílku používat?
Naučte
se svůj nůž a ocílku vnímat jako sourozence. Vždy je mějte u sebe a po
ruce. V první řadě byste se ale měli naučit poznat, kdy vlastně váš nůž
potřebuje doostřit. I k tomu slouží jednoduchá pomůcka: zhruba pod
pětačtyřicetistupňovým úhlem položte ostří nože na skloněný nehet palce.
Pokud se na nehtu zastaví, je váš nůž dobře naostřený, sklouzne-li,
měli byste do nabrousit. Postačujících je několik tahů po ocílce směrem
sem a tam a máte nabroušeno.
Ocílka, nebo ostřítko?
Pokud
se na broušení ocílkou necítíte, neznamená to, že budete muset pracovat
s tupými noži. Velmi dobře vám poslouží i ostřítko. To totiž napodobuje
pohyb nože po ocílce a tím zachovává správný úhel ostří nože.