Jak probíhá recyklace oblečení z textilního kontejneru

Určitě už jste slyšeli o textilních kontejnerech, kam můžete odložit nepoužívané oblečení. Víte však, proč je dobré třídit, jaké oblečení do kontejneru dát a jaká je jeho další cesta?

Proč recyklovat

Recyklace je důležitou součástí našich životů. Bez ní bychom byli brzo zavaleni odpadem, starým a obnošeným oblečením a dalšími nepoužívanými věcmi. Recyklace umožňuje další využití kousků, které již ve vaší domácnosti pouze zabírají místo. Recyklace textilu spočívá v jeho opětovném využití. Ať už je to formou dalšího nošení nebo přeměnou do dalších produktů, jako jsou čistící hadry, izolace, výplně do autosedaček, papír apod.

Ať už se jedná o textil z bavlny, vlny, lnu, kůže, hedvábí nebo umělých textílií, je většinou možné jej dále využít či zpracovat. V České republice bohužel stále velké procento textilu končí ve směsném odpadu a následně na skládkách. Vyhodit oblečení do popelnice je ta nejhorší varianta, co udělat s nepotřebným oblečením. Jednoduchou a velmi ekologickou alternativou je vhodit textil do kontejnerů k tomu určených. V Praze provozuje kontejnery společnost POTEX. Obdržené oblečení, boty a doplňky třídí a následně předává spolupracujícím neziskovým organizacím. To, co již nelze darovat, je posláno do partnerských třídíren s velkou kapacitou, kde je textil dále tříděn a připravován k recyklaci.

Jaké oblečení dát do kontejneru

Do sběrných kontejnerů oranžové barvy tak můžete umístit použité oblečení, které již nepotřebujete. Konkrétně pak kabáty, části spodního a vrchního oblečení, páry bot, použité textilní výrobky, deky, závěsy nebo například povlečení. Všechny tyto textilie by měly být čisté, suché, v dobrém stavu a uložené v pytlích nebo taškách. Je to z důvodu, aby darované věci mohly ještě někomu posloužit a nedošlo k jejich znehodnocení. Do kontejneru nepatří krejčovský odpad, špinavé a roztrhané oblečení, nebo koberce a matrace.

Co je cílem

Hlavním cílem projektu Potex je potřeba pomalu měnit lidské myšlení. Vždy je lepší variantou oblečení i jiné věci znovu využít než je vyhodit na skládku. Recyklace je důležitá kvůli životnímu prostředí a také pomáhá potřebným a neziskovým organizacím.

Vyzkoušejte to

Potex je ekologicko-charitativní projekt, který se primárně zaměřuje na sběr textilu prostřednictvím sběrných kontejnerů. Spolupracuje a podporuje mnoho neziskových organizací. Zároveň se snaží edukovat jak mládež, tak i dospělé v oblasti udržitelnosti, důležitosti separace a recyklace použitého oblečení.