Střešní krytina 21. století? Sázíme na hliníkovou!

V soutěži o střešní krytinu 21. století se hliník se dere na jedno z předních míst. On se tam vlastně možná už prodral. A to zcela zaslouženě.
Je v hledáčku vašeho zájmu cenově dostupná a zároveň odolná střešní krytina s dlouhou životností? Řešením by pro vás mohla být plechová střecha. Ovšem pozor na jednotlivé materiály. Rozdíly mezi nimi stejně jako mezi jednotlivými výrobci jsou značné. Jde-li vám o kvalitu, rozhodně byste je neměli podceňovat. Hliník ale každopádně bude sázkou na jistotu.

Hliník na vzestupu

Seznam předností tohoto materiálu je docela dlouhý. Dominují mu životnost, cena a vzhled. Hliníková střecha na pohled velmi dobře vypadá, její cena vás nezruinuje a bude vám sloužit na doživotí. I přesto kolem hliníku vládne řada mýtů, jež se v následujícím článku pokusíme vyvrátit.

Hliníková střecha je drahá. Není!

Ano, ve srovnání s jinými krytinami může být cena za hliníkovou střechu o něco vyšší. Vy ovšem nesmíte hledět jen na ni. Na koncovou cenu nahlížejte v širších souvislostech. Srovnejte si především životnost ostatních střešních krytin.

Investice do hliníkové střechy je jednorázová

Některé levné střechy na domě nepřežijí déle než deset let a musíte je vyměnit. Spočítejte si, kolikrát tak během svého života budete muset učinit a na kolik vás to ve výsledku vyjde. Investice do hliníkové střechy každopádně bude jednorázová.

Hliníková střecha Prefa v bondovce

Apropos životnost hliníkových střech. Pamatujete si na bondovku se Seanem Connerym odehrávající se v lyžařském středisku Schilthorn? Jeho střecha je hliníková a stojí tam dodnes. Jejím výrobcem je dokonce česká společnost Prefa, jež hliníkové střechy vyrábí od roku 1946! Upozorňujeme na přítomný čas. Společnost Prefa na trhu samozřejmě funguje dodnes. A její střechy jsou stejně kvalitní jako ta ze zmíněné bondovky. Myslím, že další důkaz životnosti kvalitních hliníkových střech opravdu není zapotřebí.

Hliník nic nevydrží. Omyl!

Opak je pravdou. Obrátíte-li se na renomovaného výrobce, což jednoznačně doporučujeme, nemusíte mít o svou střechu nad hlavou obavy. Vydrží totiž téměř všechno. Extrémní vítr, masy sněhu i masivní výkyvy teplot.

Krytina do hor? Falcované tašky Prefa

Například falcované tašky Prefa odolají i větru o rychlosti 235 km/h. To už je slušný hurikán, který nedávno pustošil Floridu. Tyto tašky zároveň vyvracejí další mýtus, že hliníkové střechy nejsou vhodné do hor. Naopak, právě do větrných oblastí hor bychom je přímo doporučili.

Pod hliníkovou střechou se nevyspím. Ale vyspíte!

Další obavou mnoha stavebníků je hlučnost hliníkových střech. Obávají se především hlučného deště, který jim nedovolí zabrat. Přitom rozdíl mezi hliníkem a vláknocementovou střechou téměř nerozeznáte. Pokud navíc na střechu aplikujete speciální protihlukovou pásku, neuslyšíte vůbec nic. Pak se možná budete potýkat s opačným problémem, jímž bude až moc velké ticho. I to někomu nedělá dobře. Jednomu se člověk zkrátka nikdy nezavděčí.

Hliníková střecha vyžaduje pravidelné nátěr. Nevyžaduje!

Skutečnost je taková, že si jí vůbec nemusíte všímat. Je totiž bezúdržbová. Ona totiž nepodléhá korozi, a tím pádem se nemusí natírat. Navíc je ošetřena speciálním ochranným lakem, jenž je jakýmsi garantem její stálobarevnosti a odolnosti vůči UV záření. Barva se navíc neloupe, ani nepraská. Už chápete, proč jsme na začátku toho článku hliníkovou střechu povýšili na střešní krytinu 21. století.

Omezené možnosti barev? Ani náhodou

Již zmíněná společnost Prefa vám barvu snů vaší střechy doslova namíchá na míru. Přejete si žlutou střechu? Žádný problém. V bohaté škále odstínů navíc seženete i veškeré potřebné doplňky.

Tak, podařilo se nám vás přesvědčit, že hliníková střecha je správnou volbou?