Léčivé účinky konopného oleje můžete využít v kuchyni i v kosmetice. Jak poznat kvalitní olej a jak jej doma uchovávat?

Pokud jste příznivci přírodních výrobků, určitě oceníte léčivé účinky konopného oleje. V tomto článku se dozvíte, podle čeho se při výběru produktu řídit, abyste si pořídili ten nejlepší. Získáte také rady a tipy jak co nejlépe využít jeho zdraví prospěšné látky. Na závěr si přečtete o správném skladování výrobku, díky kterému zachováte veškeré jeho účinné látky. A jaké jsou zmíněné léčivé účinky oleje?

Léčivé účinky konopného oleje pomáhají tělu zvenčí i zevnitř

Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů, bílkovin a aminokyselin. Všechny tyto látky jsou klíčové pro udržení zdravého organismu.

Léčí tělo zevnitř:

  • Díky obsahu omega-6 a omega-3 mastných kyselin podporuje funkci srdce, cév i oběhového systému
  • Nachází se v něm kyselina DHA, která tvoří základ pro správné fungování mozku, dále přispívá k normálnímu stavu varlat a sítnice (u žen pomáhá tlumit příznaky premenstruačního syndromu)
  • Aktivuje imunitní systém, díky nenasyceným mastným kyselinám, které udržují v kondici střevní mikroflóru

Léčí tělo zvenčí:

  • Pomáhá s léčbou kožních onemocnění (lupénka, ekzém, akné)
  • Podporuje růst nehtů

Další zdravotní benefity užívání této rostliny jsou stále zkoumány. Jedno z významných světových center pro výzkum konopí sídlí i u nás.

Kosmetika s konopím

Pro své příznivé působení bývá tato rostlina využívána i v kosmetice. Přípravky s jejím obsahem čistí a tonizují pleť, zabraňují tvorbě mazu a vráskám. Dále snižují vypadávání vlasů a udržují pokožku hlavy hydratovanou. Vyrábí se i konopné balzámy na popraskané rty.

Kosmetika s konopím navíc tělo chrání před UV zářením.

Výběr kvalitního produktu

Na trhu je možné najít dva typy olejů - rafinované a nerafinované.

Vy si vždy vyberte ten nerafinovaný.

Rafinací ztrácí produkt ty nejcennější zdraví prospěšné látky. Navíc je tekutina během procesu synteticky ošetřována. Dalším kritériem pro výběr je produktová certifikace BIO.

Takto certifikované výrobky patří mezi ty nejlepší na trhu - lisují se za studena z konopných semínek a mají tak nevyšší podíl minerálů a živin.

Konopný olej jako pomocník v kuchyni

Výrobky z konopí můžete směle začlenit do vašeho jídelníčku. Obsah THC (složka působící na psychiku člověka) je v běžně prodejných výrobcích naprosto zanedbatelná – tudíž neškodná.

Konopné produkty jsou proto v Česku plně legální.

Olej z této rostliny má oříškovou vůni a chuť. Je vhodný na dochucení salátů nebo polévek. Nehodí se ale na smažení, protože má bod zakouření jen 165 stupňů – rychle se přepaluje.

Na trhu jsou k dostání i konopná semínka, jež se dobře hodí do ranní snídaňové kaše či do smoothie. Z konopí se dá také vyrobit takzvané konopné mléko. Nejjednodušším využitím rostliny zůstává příprava čaje.

Jak olej správně skladovat?

Pokud jste lahev zatím neotevřeli, můžete ji skladovat ve spíži nebo na jiném chladném a temném místě. Tekutina by neměla přijít do styku s přímým slunečním zářením, proto již v obchodě vybírejte oleje uchovávané v tmavém skle.

Po otevření uchovávejte výrobek v lednici a spotřebujte jej do půl roku. Do té doby jsou minerály i vitamíny plně zachovány.

Na co pamatovat

Nyní již znáte zdravotní benefity konopného oleje, které jsou dobrým důvodem, proč tuto potravinu zařadit do svého jídelníčku. Při jejich výběru vždy pamatujte na důležitost kvality výrobků a jejich následné správné uchovávání.

I přesto, že jsou výrobky z konopí v naší zemi legální a obsahují naprosto zanedbatelné množství THC, někteří lidé se jejich užívání stále bojí a kritizují ho. Budí tato rostlina kontroverzní pocity i ve vás? Napište nám do komentářů, zda konopné výrobky užíváte, nebo jste proti tomuto trendu.