Jak vybrat padnoucí podprsenku: 5 tipů pro volbu správného prádla

S otázkou jak vybrat padnoucí podprsenku se potýká většina z nás žen a až 90 % volí špatnou velikost. V obchodech se objevuje nepřeberné množství prádla, které nás láká svým krajkovým vzhledem, ale když jej v kabince vyzkoušíme, tak to není úplně ono. Můžeme vás ujistit, že to není vaší postavou. Možná jen neznáte správnou velikost svých prsou a jednotlivé detaily, které je třeba při výběru podprsenky sledovat.

V článku společně projdeme jednotlivé kroky vedoucí k výběru té správné podprsenky a po přečtení budete moci bez problému vybrat tu pravou padnoucí pro vás.

1. Správné měření obvodu

V první řadě je důležité znát vlastní míry, tedy obvod prsou a obvod hrudi. Pokud si svojí velikostí chcete být jistá, ještě než vyrazíte nakupovat, zkuste ji vyhodnotit pomocí online kalkulátoru velikostí.

Jak na to?

Obvod prsou měříme v látkové podprsence bez výztuže, přičemž metr obepíná bradavky. Metr by se neměl do prsou zařezávat a musí být kolem těla obepnut rovně, tedy horizontálně se zemí. Stejně tak při měření obvodu hrudi. Ten měříme přímo pod prsy a při výdechu.

Získané míry poté zadáte do kalkulátoru velikosti a získáte výsledek na stupnici klasického číslování podprsenek (např. 70D).

2. Ramena

Důležitým pravidlem je, že čím větší prsa máte, tím širší velikost ramínek volte. Nebudou se vám do ramenou zařezávat a poslouží jako důležitá opora zádům. Ramínka však zároveň nesmí být příliš volná a sklouzávat, ale váha prsou by neměla celá držet pouze na ramenou. Ramínka s pásem se zapínáním by správně měla vzadu svírat úhel 90°. Tím docílí optimální opory.

3. Košíčky

Okraje košíčku podprsenky by neměly odstávat od prsou, ale zároveň se nesmí nepříjemně zařezávat a vytvářet dojem “dvojitých” prsou. Pokud prsa přes okraj přetékají, podprsenka pro vás není vhodná. Dbejte na to, aby košíčky dobře seděly i v podpaží. Pro kontrolu správného výběru velikosti košíčků zvedněte ruce nad hlavu. Podprsenka musí zůstat na svém místě a nikam se nezařezávat a nevyhrnovat, po svěšení rukou ji není nutné nijak upravovat.

4. Obvod kolem hrudi

Obvod celé podprsenky musí k hrudi bezproblémově přiléhat, ale zároveň se nezařezávat. Ramínka by měla být nastavená tak, aby byl celý obvodový pás ve stejné výšce vpředu i vzadu, tedy vodorovně. Pokud volíme podprsenku s kosticemi, měly by dokonale obkreslovat spodní křivku prsou a nepíchat do hrudní kosti ani v oblasti podpaží. Při zkoušení je dobré si vyzkoušet i sednout. Kostice by neměly omezovat dýchání, ani tlačit do žaludku.

5. Hrudní kost

Je důležité podprsenku vybírat s důrazem nejen na velikost, ale také tvar a umístění prsou - tedy zda jsou blíže či dále od sebe. Střední část podprsenky by měla hladce přiléhat k hrudní kosti. Nesmí odstávat nebo tlačit (ani při jakémkoliv pohybu).

Pojďme si tedy vše zrekapitulovat. Nejdůležitější zásadou při výběru by mělo být vaše pohodlí. Nic by nemělo škrtit, píchat, zařezávat se ani odstávat. V podprsence se můžete volně pohybovat a dýchat a není nutné ji každou chvíli upravovat a popotahovat. Úplně nejlépe jste vybrala, pokud o ní celý den ani nevíte a nespěcháte domů, jen abyste se jí konečně zbavila. Nyní už znáte všechny jednotlivé kroky vedoucí k výběru té správné, skvěle padnoucí podprsenky. S výběrem vám určitě ochotně pomůže i obsluha na prodejně.

Budeme rádi, když se s námi v komentářích podělíte o vaše dosavadní zkušenosti s výběrem podprsenky. Znali jste svoji správnou velikost nebo jste dosud zápolily s tlačícími košíčky a píchajícími kosticemi?