Obývací pokoje se zvětšily, nově jim sluší rohové sedací soupravy

Současným trendem je spojení kuchyně s obývacím pokojem, docílí se tak většího prostoru. V takovém prostoru však působí klasická sedací souprava 3+1+1 a 3+2+1 neuspořádaně, rohová sedací souprava, sedačka ve tvaru U nebo L vytvoří naopak příjemnou oázu uprostřed otevřeného prostoru.

Při výběru velkých sedacích souprav často chybujeme

Možná teď čekáte, že vám řekneme, že se rohová sedací souprava hodí jenom do velkých bytů. Ono je to často přesně naopak.  Kvůli zdání nedostatku prostoru se vzdáváme právě tohoto řešení sedací soupravy, pravdou je, že ho zas tolik ani nepotřebujeme, neboť není nutné mít kolem sedací soupravy příliš manipulačního prostoru. Velké sedačky do L a do U tvoří vlastně jakousi oázu v místnosti, že do ní zapadnou přesně, s tím se počítá. Naopak právě dělené sedačky často zaberou mnohem více místa, kolem nich naopak prostor potřebujeme.

Do menších bytů je ideálním řešením rozkládací sedací souprava

I rohové sedací soupravy mohou být rozkládací, najdou uplatnění jak v malém bytě,  tak i ve velkém domě, nezáleží vůbec na tom, zda máte či nemáte pokoj pro hosty. Mnohdy je rozložená sedačka skvělým místem pro relaxování celé rodiny. Jindy se sejde tolik nocležníků, že nestačí ani místnost pro hosty ani matrace v dětských pokojích navíc.

Nečekejte ale, že velké rozkládací sedačky nabídnou i velký prostor na spaní, obvykle je spací část pouze velikosti 120×200 cm, navíc bývá tato část umístěna tak zvláštně, že se zde špatně pracuje s prostěradlem. Ideální je místo něj používat ochranné podložky na matrace. Nicméně tento malý kompromis nic neubírá na výhodách velkých sedacích souprav v prostoru.

Jiný pohled na pohodlí

Rohové sedací soupravy a sedačky do U posuzujte jinak než ty klasické. Mnohdy na modely těchto sedacích souprav nahlížíme trochu s nedůvěrou, vadí nám třeba příliš hluboké sedáky. Pravdou je, že na velkých sedačkách se nesedí, ale relaxuje, leží, polehává... Poskytují našemu tělu mnohem zdravější polohu při sezení než klasické sedačky, do kterých zapadneme a pak strnule sedíme. Na rohových sedačkách se prostě žije!

Jak si vybrat vhodný materiál čalounění pro sedací soupravy?

Mnoho lidí se obává textilu, překvapivě však textil bývá trvanlivější než levnější druhy koženek nebo ekokůže. Pokud se obáváte ušpinění, pořiďte si třeba vhodnou nano impregnaci na čalounění, která vaši sedačku ochrání a i při polití, například vínem, ji lze snadno vyčistit.

Drápkům vašich mazlíčkům dokáže dobře odolávat i čalouněná látka, stačí jen volit takovou, u nichž se nevytahují snadno nitky.

Sedací soupravu byste měli i trochu hýčkat, třeba malými kožešinovými přehozy na nejvíce namáhaných místech. Dá se z toho udělat styl, který navíc významně prodlouží životnost čalounění vaší sedací soupravy.