3 tipy, jak ušetřit za oblečení

Máte napjatý finanční rozpočet a přemýšlíte, kde byste nějakou tu korunu ušetřili? Zkuste to v módě. V kurzu je totiž tzv. pomalá móda, která dovede víc než jen uspořit nemalé peněžní částky.

Přemýšlejte

Pomalá móda rozhodně není jen aktuální trend, který se zčistajasna objevil a rychle zase odezní. Reprezentuje postoj k životu, k prostředí, k lidem, kteří šaty šijí. Dnes se totiž z oblečení stalo spotřební zboží, na „lov“ těch nejmódnějších kousků mnozí z nás vyráží do obchodních řetězců i dvacetkrát za rok. Protože nízkým cenám se odolává jen stěží. Bohužel však jde nízká cena ruku v ruce s nevalnou kvalitou i nedlouhou trvanlivostí. Přestaňte nakupovat impulzivně, vše pečlivě promýšlejte, mějte nadhled a upřednostňujte střídmost. Je přece zbytečné, aby ve vašem šatníku ležely štosy triček s dlouhým rukávem, když budete dokola nosit jen tři nejoblíbenější.

Buďte sami sebou

Přestaňte se stylizovat do někoho, kým nejste, a to ať už vlivem reklamy, nebo trendů. Jděte si svou vlastní cestou, noste to, v čem se cítíte dobře, co je vám pohodlné, co je vaše tzv. krevní skupina. Poznáte tak svůj styl a podle toho se vám pak bude lépe sestavovat šatník. Odborníci doporučují, aby obsahoval asi 30 kusů oblečení – nepočítá se spodní prádlo, ponožky ani punčocháče. Ve vyváženém šatníku by neměly chybět džíny, černé kalhoty, jednobarevná dámská trička, košile neutrálních barev, malé černé šaty ani elegantní sukně.

Upřednostňujte kvalitu

Snažte se nakupovat u lokálních výrobců, nejen, že tak podpoříte místní ekonomiku, ale budete zároveň přesně vědět, kdo a za jakých podmínek oblečení ušil i jaký dopad měla jeho výroba na životní prostředí. Příjemný bonusem je pak skutečnost, že váš šatník obohatíte o originální a nadčasový kousek, který vám bude dělat radost dlouhá léta a ne jen jednu sezonu. Navíc, když do oblečení vložíte více peněz, budete si ho více vážit a lépe o něj pečovat. Tak upřednostněte kvalitu nad kvantitou – odměnou vám bude plnější peněženka!