Inspirujte se skandinávským stylem bydlení

Skandinávské bydlení vypadá na první pohled útulně, čistě a prostorně. Jedná se o svěží a nový styl bydlení, který se hodí hlavně do dřevostaveb. Nebojte se vytvořit si doma prostor, kde budete opravdu rádi trávit společný čas s rodinou a přáteli.

Jak dům zútulnit

Pořídili jste si dřevostavbu a přemýšlíte jak dům zútulnit? Ve skandinávském stylu platí jednoduché pravidlo. Minimalismus, jemné linie vybavení a přírodní materiály i barvy. Mezi oblíbené tak patří například bílá, hnědá, zelená a další barvy, které uvidíte, když se podíváte oknem do přírody.

Bílá barva vede

Bílá barva je opravdu velmi oblíbená. Nemusíte se bát ani dřeva, které natřete na bílo. Vyhněte se však kontrastním barvám, tedy černé. Bydlení by mělo být jednoduché, vypadat upraveně a černá barva by v přírodních odstínech působila příliš dramaticky a také zbytečně agresivně.

Deky a přehozy

Nebojte se přehozů a dek, ty jsou nejen praktické a funkční, ale zároveň jsou skvělou dekorací a doplněním vašeho bydlení. Deku můžete složit na křeslo nebo na gauč a může sloužit také jako přehoz na postel. Přidejte také polštáře a uvidíte, jak bude vaše bydlení vypadat útulněji a příjemněji.

Dřevo všude kolem

Hlavním motivem skandinávského bydlení je dřevo, toho je v nízkoenergetických dřevostavbách víc než dost. Nebojte se ukázat dřevěné trámy například v kuchyni nebo i v ložnici a podpořte svůj výběr svého domu tím, že jej ukážete přesně takový jaký je. Dřevo má navíc i skvěle vlastnosti, co se týče hřejivosti a je příjemné i na dotek.

Přírodní styl bydlení

Ať už bydlíte ve dřevostavbě nebo jste si vybrali nízkoenergetický bungalov, tak se snažte vybrat si pozemek k bydlení tak, abyste to měli blízko do přírody. Ideální je, pokud bydlíte v bungalovu a můžete hned ráno z ložnice přímo do zahrady nebo můžete z obývacího pokoje vyjít na terasu a snídani si naservírovat venku.

Rodinný styl bydlení

Výhodou skandinávského bydlení jsou otevřené a vzdušné prostory. Při stavbě domu na klíč se zajímejte o rozvržení místností a nebojte se mít požadavky na propojenou kuchyň s obývákem, abyste mohli být se svými blízkými, i když pro ně připravujete pokrmy.

Výhoda bungalovu

Velkou výhodou je bydlení v nízkoenergetickém bungalovu, kde se jedná o bydlení v jednom spodním patře, takže rodina si je vždy velmi blízká a může spolu trávit téměř všechen čas. Propojte tak chytře rodinné bydlení a život v přírodě, jen správnou volbou bydlení vytvoříte ze svého domu opravdový domov.