Vánoce se blíží – jak si poradit s nákupy dárků?

Vánoce už pomalu, ale jistě klepou na dveře. Předtím, než začnete panikařit, že pro své blízké nemáte ještě ani jeden dárek, zastavte. Na přípravy je pořád ještě času dost – stačí si jen všechno pečlivě naplánovat.

Sepište si seznam

Utvořte si seznam lidí, které hodláte obdarovat – od rodiny přes kamarády až po kolegy z práce. Budete tak mít jistotu, že na nikoho nezapomenete a nebudete muset shánět dárek na poslední chvíli. Dál si ujasněte, kolik peněz můžete nebo chce investovat. Stanovte si cenový limit a ten dodržte, jedině tak neohrozíte váš rodinný rozpočet a vynaložené výdaje budete mít pod kontrolou.

Vše promyslete

Nejvíc práce dá vymyslet, co udělá dotyčnému největší radost. Zaznamenejte si všechny tipy, které vás k němu napadnou. Díky tomu se vám podaří čas nakupování stáhnout na minimum a nebude hrozit, že pořídíte nepotřebné věci, které skončí zahrabané někde na dně skříně. Zamyslete se nad tím, co obdarovaný rád dělá, jaké jsou jeho záliby, zkuste zapátrat v paměti, o čem se v minulosti zmínil, že by ho potěšilo, všímejte si, co ho trápí, co potřebuje, co by mu ulehčilo život.

Pusťte se do toho

Pak konečně můžete přistoupit k samotným nákupům a vyrazit do obchodů, a to co nejrychleji a bez zbytečného otálení. Nakupovat můžete i online a vyhnout se tak nekonečným frontám u pokladen, které k předvánočnímu shonu bohužel neodmyslitelně patří. Virtuální svět nabízí neomezené možnosti, ale také jistá úskalí. Neorientujte se jen podle ceny, pročtěte si recenze zákazníků a všímejte si, jak vypadá web design eshopu. Obchodníci moc dobře vědí, že právě on představuje důležitý nástroj online marketingu, to on prodává. Měl by proto být nejen líbivý, ale také přehledný. Jedině tak se na webových stránkách dobře zorientujete, rychle najdete to, co hledáte a neutečete jinam.

Čím dřív, tím líp

Nenechávejte nakupování na poslední chvíli. Přepravci v předvánočním čase nestíhají balíčky doručovat, některé zboží navíc není skladem, takže musíte počítat s tím, že si na něj počkáte delší dobu, klidně i pár týdnů. Objednávejte proto včas, ať dárky stihnou dojít do Vánoc a vy tak máte co dát pod stromeček!