Chcete levně obnovit pěkný vzhled vašeho domu? Barvy a laky vám pomohou!

Jistě, teď v zimě nejsou nátěry venkovní fasády, ani výmalba interiéru na programu dne. Nicméně je ideální doba k tomu, naplánovat a pořídit vše potřebné k jarní realizaci zkrášlování vašeho domu. Současné výprodeje barev a laků vám hrají do karet.

Podle čeho vybírat fasádní barvy?

Jestliže jste se rozhodli pro obnovu nátěru fasády svépomocí, měli byste předně vědět, podle čeho fasádní barvy vybírat. Nechme nyní stranou váš osobní vkus a preferenci barevného odstínu. To, co rozhoduje o výsledném vzhledu, je i typ stavby. Bydlíte v novostavbě, nebo vlastníte venkovské stavení? Mějte povědomí o struktuře omítky, konkrétně o velikosti vápencových zrn, z nichž je omítka tvořena. Je zrnitá, či rýhovaná? I podle toho následně vybírejte optimální fasádní barvu.

Nejčastěji se setkáte s fasádní barvou vápennou, silikonovou, akrylátovou a silikátovou

Vápenné fasádní barvy nevynikají bezchybnou kryvostí, nicméně se jimi dají vytvářet lazurní efekty. Ne úplně dokonalý a nerovnoměrný výsledný efekt se však cení při aplikaci na historické budovy. Určitou nevýhodou je složitější nanášení na omítku a horší tónování sytých odstínů barev.

Silikonové fasádní barvy patří k trochu dražším nátěrovým hmotám. Nicméně se můžete spolehnout na velmi dlouhou trvanlivost, a to až 30 let. K atributům patří vysoká prodyšnost, přičemž si zachovávají nepropustnost vody. I z těchto důvodů jsou vhodné k aplikaci na lehce vlhké zdivo. V současnosti patří jednoznačně k nejmodernějším fasádním nátěrům.

Akrylátové fasádní barvy se řadí k nejpoužívanějším vůbec. Jejich parapropustnost není až tak dokonalá jako v případě silikonových barev, zato jsou vysoce kryvé, elastické a výsledný vzhledový efekt je bezchybný. Ideální varianta pro novostavby s optimálně izolovaným zdivem.

Silikátové fasádní barvy nemají konkurenci v parapropustnosti. Hodí se proto i na vlhké omítky. Jejich trvanlivost patří k nejlepším, nicméně jen za předpokladu, že před aplikací důkladně připravíte natíraný podklad. Ten je po natření silikátovou barvou matný, rovnoměrný.

Zorientujte se v interiérových barvách

Obecně se interiérové barvy dělí na otěruvzdorné a omyvatelné. Jenže to není jejich jediné dělení. Na trhu najdete barvy akrylátové, disperzní, vodou ředitelné, polyvinylacetátové a konečně silikátové. A nejen to. Podle konzistence existují pak i barvy pevné, tekuté a práškové.

Disperze je to, co by vás mělo zajímat

Množství disperze v barvě vás informuje o její kvalitě. Konkrétně je to tak, že čím více disperze má, tím je odolnější, na druhou stranu však nevyniká propustností. A naopak. Takže třeba vápenné barvy disponují nízkou disperzí – nevydrží věčnost, nicméně se hodí do prostor, kde je zvýšená vlhkost, riziko vzniku plísní a podobně. Stejně tak hliníkové barvy uplatníte díky vysoké prodyšnosti v namáhaných místnostech.

Akrylátové barvy jsou omyvatelné, ty disperzní zase otěruvzdorné

Akrylátové i disperzní barvy patří k hojně využívaným. Báječně kryjí, jsou odolné. Disperzní barva Primalex se hodí k výmalbě středně namáhaných prostor. Díky omyvatelnosti najde uplatnění v dětských pokojích nebo i na chodbách domu zase akrylátová barva. Ne úplně ideální jsou třeba do kuchyní či koupelen, kde se často řeší problém s plísněmi, právě z důvodu vyššího podílu disperze.

Využijte lednového výprodeje!

Sháníte nejlevnější barvy laky? Na webu Nejlevnější Barvy.cz zakoupíte až do konce ledna vše pro výmalbu i nátěry za báječné ceny. Největší internetový prodejce barev a laků vám navíc zajistí kromě širokého sortimentu i odborné poradenství nebo míchání a tónování barev online. Nově otevřel dvě prodejny v Praze, takže osobní odběr není problém. Mimoto disponuje i dostatkem výdejních míst, samozřejmostí je doručení vámi objednaného zboží v co možná nejkratším čase.