Spalovač tuků – jak si vybrat ten správný?

Snažíte se shodit přebytečná kila a samotná strava a pravidelné cvičení nepomáhá? Můžete vyzkoušet i výživové doplňky v podobě spalovačů tuků. Jak si ale vybrat ten správný spalovač?

Typy spalovač tuků

1. Karnitin

Užívá se hlavně před tréninkem. Hodí se pro běžce, kulturisty, kteří si chtějí vyrýsovat svaly a pro atlety. Je vhodným spalovačem i pro ženy, které se věnují aerobiku či fitness. Má účinky i na psychiku, funguje jako antistresový prostředek, uvolňuje také svaly a mozek a dodává tělu energii.

Tato speciální aminokyselina, kterou v přirozených bílkovinných strukturách nenajdete, se využívá pro regeneraci svalů a působí i jako ochrana před několika typy hypoxie.

Funguje na principu transportéru – přenáší mastné kyseliny jako zdroj energie na místo, kde se zpracovávají.

2. Kofein

Kofein patří mezi nejběžnější spalovače tuků a v podobě kávy je zařazen v jídelníčku téměř každého člověka. Kofein má stimulační účinky, je společensky přijatelný, stimuluje nervový systém, srdeční sval, uvolnění a aktivitu adrenalinu. Pomáhá také transportu vápníku a působí na enzymy.

Jeho konzumací se zvyšuje zapojení svalů a motorických jednotek. Potlačuje únavu během sportu.

3. Kyselina linolová (CLA)

Většinou se konzumuje s jídlem každý den, nejlépe před tréninkem. Je ideálním doplňkem stravy zejména pro kulturisty nabírající svalovou hmotu.

Kyselina funguje na jednoduchém principu, brání tukům z jídla vstoupit do tukových buněk, čímž vlastně příznivě ovlivňuje odbourávání tuků.

Spalovačem tuků to nekončí

Mimo jiné byste do svého jídelníčku měli zakomponovat i stravu nebo doplňky, které obsahují vitamín C a vitamin B. Vitamín C je všestranným doplňkem, který pomáhá posílit imunitu, vitamín B zas pomáhá organismu přeměnit živiny na energii, stimuluje nervový systém, přispívá k zachování dobrého zraku a udržení zdravé pokožky a podporuje růst a dělení buněk.