Arboristická výbava pro profesionály i soukromníky aneb když potřebujete řešit nemocné a přerostlé stromy

Možná znáte pojem arboretum, ale arboristika? Obě slova vychází ze stejného latinského základu. Tím je latinské slovo arbor – česky strom. Zatímco arboretum je výraz pro dendrologickou zahradu, tedy botanickou zahradu se zaměřením na pěstování a výzkum dřevin, arboristika je obor, který nabízí komplexní péči o stromy. Nefušuje příliš do řemesla lesníkům. Stará se totiž zejména o stromy rostoucí mimo les. Ve městech, v zahradách, v různých stromořadích.

S arboristikou je pak úzce spojeno i stromolezectví, což, jak už jistě tušíte, není žádná cirkusová ani adrenalinová sportovní disciplína. Jde o práci, díky které je možné stromy ošetřovat i ve výškách, nebo je bezpečně postupně kácet, pokud již dožily, nebo bezprostředně ohrožují své okolí. Jak vidíte, z přírodovědné disciplíny se tak vyklubalo řemeslo, které potřebuje speciální vybavení pro zajištění bezpečné a pohodlné práce.

Co patří mezi nejdůležitější arboristické vybavení?

Arboristika je poměrně široký obor, pro který potřebujete nejen již zmiňované potřeby pro stromolezectví, částečně připomínající horolezeckou výbavu, ale i techniku pro řez stromů, pomůcky k jejich ošetřování, zajišťování, různé bezpečnostní pracovní pomůcky nebo arboristické přístroje.

Jednou z nejdůležitějších součástí je arboristické vybavení pro spouštění a kácení stromů. „Ekoisté“ nejspíš zapláčou nad každým stromem, ale i stromy mají jenom omezený věk a někdy prostě jejich čas uplyne a musí pryč. V hustých městských zástavbách, u rodinných domů, ale i v rámci různých zahrad dokáže být kácení, ale i jen ošetření vzrostlého letitého stromu problém. Jen se podívejte třeba na své okolí. Co je tedy potřebné pro bezpečné kácení stromů?


Mezi nejdůležitější spouštěcí techniku patří stromolezecké stupačky, spouštěcí lana, bubny, kotvy, kurty, spouštěcí klapky, kotevní smyce, smyce na pily a další speciální pomůcky na kácení. Sem patří například kácecí klíny, dřevorubecké lopatky pro přetlačení kmene, háky pro bezpečné zvedání, nošení a stahování dřeva, ocelové kleště na dřevo, kácecí špičáky s hákem i ráčnové klíny.

Kdy je zapotřebí arborista?

Pomoc arboristy potřebuje každý starší strom, na kterém se začnou projevovat příznaky nemocí nebo stáří. Může jít o starou lípu u vás na návsi, o kaštanovou alej v okolí, ale třeba i o váš strom v soukromé zahrádce. Arborista umí posoudit zdraví stromu a rozhodnout, jestli je strom možné léčit a zachránit. Pokud ne, dokáže se postarat o jeho bezpečné vykácení.

Řada lidí si u svého domu neuváženě nasadí stromy, které „překvapivě“ vyrostou do doslova obludných rozměrů. Pak ohrožují stavbu, porušují základy budov či studní, mnohdy ohrožují i kolemjdoucí. I zde pomůže školený arborista.

I když je arboristika obor pro péči o stromy mimo les, získává dnes význam i kvůli šíření kůrovce či jiných onemocnění dřevin. Kůrovec se dostal už i do městských porostů smrků. Díky extrémnímu suchu jsou však nemocemi ohroženy i další stromy. Často prostě jen vyschnou. S jejich odstraněním pomohou právě školení arboristé.

Profesionální výbava pro arboristy – to je WORKSAFETY

WORKSAFETY nabízí profesionální vybavení pro arboristiku, ale rovněž pro výškové práce, horolezectví a outdoor. Vybavení pro bezpečné a precizní kácení nabízí profesionálům z oboru, ale i soukromým osobám, které potřebují jednotlivé pomůcky pro údržbu soukromých zahrad.

Profesionálové ocení například různé sestavy pro kácení stromů. Odborně sestavené sety obsahují veškeré potřebné komponenty pro spouštění břemen v souvislosti s kácením.

V e-shopu www.worksafety.cz jsou pro profesionály i soukromníky dostupné i veškeré ochranné pomůcky. Ať již jde o pracovní přilby, ochranné brýle, chrániče sluchu, ale i lékárničky a další ochranné a zdravotní potřeby.