Pachové odpuzovače zabírají i na hlodavce!

Boj se škůdci je často na dlouhé lokte, tak proč mu nepředejít tím nejjednodušším způsobem? Dejte hlodavcům najevo, že na vašem pozemku zkrátka nejsou vítání. A vaše semena, jablka, jutové pytle nebo krabice se nebudou muset nenechavých zoubků obávat.

Ve vašem boji vám účinně pomohou pachové odpuzovače. Ne nadarmo naši předci prolévali zem zvířecími výkaly, takže ji na dlouhou dobu zprotivili například krtkům nebo hrabošům. Dnes naštěstí existují mnohem sofistikovanější způsoby.

Stačí nastříkat a počkat na výsledek

Nikdy se nespoléhejte na univerzální odpuzovač škůdců, místo toho vsaďte na druh, určený pro vašeho aktuálního návštěvníka. Existují výrobky určené například k hubení hrabošů, hryzců, myší nebo kun. Stačí je aplikovat na vhodná místa a zvířata se jim začnou vyhýbat obloukem.

Zpočátku to od vás bude sice vyžadovat trochu úsilí, to se vám však v krátkém čase bohatě zúročí. Zpočátku stříkněte odpuzovač na vhodné místo každý druhý nebo třetí den, později vám budou stačit týdenní nebo dokonce dvoutýdenní intervaly. Vytipujte si, kde se zvířata nejčastěji zdržují, nebo odkud pronikají na váš pozemek. Zpravidla jde o:

  • dveře
  • půdní vestavby
  • sklady
  • kůlny
  • kurníky
  • stáje
  • ploty

Čím savější bude povrch, který navlhčíte, tím déle se bude pach do okolí uvolňovat. Pro člověka pak tyto pachy zpravidla nijak extrémně nepříjemné nejsou, byť v uzavřených prostorách mohou citlivějším jedincům způsobit mírné obtíže.

Když prevence nestačí

Některé hlodavce bohužel od vstupu na váš pozemek ani takto razantním způsobem neodradíte, mějte proto vždy po ruce ještě aromatizované samoobslužné sáčky na hubení škůdců, jež svým obsahem i vůní lákají ke konzumaci. Zvíře po jejich konzumaci uhyne bezpečným způsobem, takže není ohroženo zdraví koček ani jiných predátorů, vyskytujících se v okolí.

Sáčky vám také poslouží jako skvělý monitoring oblasti. Pokud jsou neporušené, můžete si být jisti, že se v jejich okolí žádný nevítaný vetřelec nepohybuje.